Francouzská katolická asociace AGRIF neuspěla u soudu se žádostí o zákaz kontroverzního plakátu na nový film Amen francouzského režiséra řeckého původu Constantina Costy-Gavrase. Plakát, který znázorňuje křesťanský kříž na koncích zalomený tak, aby připomínal svastiku, tak může na veřejnosti zůstat.

Plakát k filmu Amen

Plákát na film Amen v ulicích Paříže
Foto: Reuters s laskavým svolením Tiscali


Aliance proti rasismu a za respektování francouzské a křesťanské identity (AGRIF) považuje plakát za veřejnou urážku zbožnosti. Soudce pařížského soudu vyšší instance Jean-Claude Magendie však dnes tuto interpretaci zamítl. Podle něj nejde o prodloužení křesťanského kříže v nacistický hákový kříž, neboť zalomeny byly jen tři jeho paže a svastika není kompletní.

Žádost asociace AGRIF o okamžité stažení plakátu byla zamítnuta již v úterý ve zrychleném soudním řízení.

Plakát, který je možné v Paříži vidět na každé stanici metra, vyvolal ve Francii rozsáhlou polemiku, především kvůli ostré kritice katolické církve. Podle ní jde o nepřijatelný nedostatek úcty k symbolu reprezentujícímu víru velkého množství mužů a žen.

Plakát navrhl Oliviero Toscani, který se proslavil především kontroverzními reklamami pro firmu Benetton. Snaží se zdůraznit jednu z myšlenek filmu, podle níž Vatikán nese svým mlčením díl odpovědnosti za vraždění Židů a Romů za druhé světové války. "Církev připustila, aby Kristův kříž více než deset let existoval spolu s nacistickým systémem," uvedl Costa-Gavras.