Sbližování katolíků a pravoslavních věřících se ruské pravoslavné církvi vůbec nelíbí. Virtuální návštěvu papeže proto hodnotí velmi "ironicky". Ruská pravoslavná církev také odmítá veškeré působení katolických misionářů v zemi. Prý jde o snahu Vatiánu expandovat do Ruska. Proti "pronikání katolíků" se vyslovili i známí ruští umělci.

Jan Pavel II.

Foto: Corbis/Sygma

Papež Jan Pavel II., který kvůli odmítavému stanovisku ruské pravoslavné církve nemůže osobně navštívit Rusko, uskuteční v sobotu "virtuální návštěvu" moskevského katolického katedrálního chrámu. Podle sdělení Konference katolických biskupů Ruské federace se s katolickými věřícími v ruské metropoli setká prostřednictvím telemostu Vatikán-Moskva.

Modlitba, živě vysílaná z Vatikánu, bude přenášena také do Atén, Budapešti, Štrasburku, Vídně a Valencie. Podle představitelů Vatikánu papež zaměří zvláštní pozornost právě na Moskvu. V závěru mše, věnované sjednocení křesťanů v Evropě, Jan Pavel II. požehná všem jejím účastníkům.

Ruská pravoslavná církev oznámila, že virtuální návštěvu papeže v Moskvě hodnotí "ironicky". Mluvčí moskevského patriarchátu Vsevolod Čaplin řekl, že "je podivuhodné, s jakou iracionální tvrdošíjností Vatikán nabízí různé, byť symbolické, způsoby prosazování přítomnosti papeže v Rusku".

"Vzniká dojem, že to je jediná otázka, která dnes skutečně znepokojuje Vatikán," uvedl. Poznamenal, že katolické vedení zřejmě nezajímá "spousta vážných problémů", které jsou ve vztazích mezi katolickou a pravoslavnou církví.

"Vůbec bych se nedivil, kdyby jako jeden z prostředků virtuální přítomnosti papeže v Moskvě byl použit internet, družicové spojení, holografická podobizna, laserový design a další nejnovější technologie. Pokud se to někomu líbí, pak na to má právo. Nevím však, zda je to možné vážně posuzovat," citovala Čaplina agentura Interfax.

Ruská pravoslavná církev v poslední době velmi podrážděně reaguje na veškeré snahy Vatikánu o sbližování s pravoslavnými věřícími. Patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. odmítá dokonce přítomnost zahraničních misionářů v Rusku a je proti zřizování nových katolických diecézí.

Také skupina známých ruských umělců se v úterý v otevřeném dopise vyslovila proti pronikání katolíků do Ruska. Malíř Ilja Glazunov, zpěvačka Ljudmila Zykinová, herec Michail Uljanov a další odsoudili "snahy Vatikánu o duchovní expanzi do naší vlasti".

"Vatikán zřejmě považuje Rusko za duchovní poušť. Jednají podle zásady: kdo dřív přijde, ten dřív mele," napsali umělci. Snahy obracet Rusy na katolickou víru označili za "nekřesťanské".

"Ruský národ není žádný divoký kmen a přítomnost katolických misionářů je pro naši dávnou křesťanskou kulturu urážlivá," konstatují autoři prohlášení.

Představitel moskevského patriarchátu metropolita Kirill v televizním interview prohlásil, že katolická církev nyní prožívá krizi, a proto se snaží expandovat do Ruska.

Na obsahu článku se spolupodílela agentura ČTK.