Papež Jan Pavel II. v sobotu osobně požehnal ruským katolíkům prostřednictvím živého televizního přenosu, který byl přenášen z Vatikánu do zcela zaplněného Chrámu neposkvrněného početí Panny Marie v Moskvě. Při bohoslužbě papež rusky pronesl krátký proslov, který byl provázen bouřlivým potleskem a skandováním "Viva papa".

Uspořádání telemostu Moskva-Vatikán narazilo na tvrdý odpor ruské pravoslavné církve, která odmítá přijmou papeže v Rusku.

Ačkoli Jana Pavla II. do Ruska již pozvali prezidenti Michail Gorbačov, Boris Jelcin i Vladimir Putin, papež nemůže Moskvu navštívit, neboť se s ním odmítá setkat hlava ruské pravoslavné církve. Ten v poslední době několikrát ostře napadl katolíky v Rusku. Rozčiluje jej mimo jiné skutečnost, že se ke katolíkům přidávají i Rusové, kteří dříve patřili k pravoslavné církvi.

Telemostu, který Konference katolických biskupů Ruska označila za "virtuální návštěvu papeže v Rusku", se zúčastnila také katolická mládež v Římě, Budapešti, Aténách, Štrasburku, Vídni a Valencii. Věřící v Moskvě, kterých podle odhadu organizátorů byly asi tři tisíce, nadšeně přijali skutečnost, že papež pronesl své pozdravné poselství nejprve v ruštině a pak v jiných jazycích. V kostele byl hned rozvinut plakát "Papeži, čekáme v Moskvě".

Moskevští katolíci dojatě sledovali papežovu tvář na třech obrazovkách umístěných v chrámu. Jakmile se na nich objevila, vypukl bouřlivý aplaus, který zazněl mnohokrát v průběhu modliteb. Mnozí věřící celou dobu klečeli a plakali.

"Je to pro mě velmi významná událost. Jsem šťastná, že jsem se mohla modlit společně s papežem. Pro mou duši je to veliké uklidnění," svěřila se žena, jež se představila jako Galina.

Pravoslavná církev se snažila opovržlivými komentáři snížit význam dnešní události. Patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. řekl, že k "virtuální návštěvě" papeže v Rusku má negativní vztah. "Považujeme to za invazi do Ruska," konstatoval. Jeho představitelé v minulých dnech prohlašovali, že snahy Vatikánu o pronikání do Ruska všemi možnými způsoby sledují se znepokojením a telemost "s ironií".

Moskevští katolíci s údivem odsuzovali rozhořčení pravoslavných kněží. Společnou modlitbu s papežem a dalšími věřícími vřele uvítali. "Cítím jakési povznesení. Nečekal jsem, že to bude tak veliká slavnost. Papeže všichni vítali aplausem. To by se pravoslavným kněžím stát nemohlo. Pěkná hudba, bodrý tón bohoslužby. Jsem moc spokojen. Dokonce jsem si zavzlykal," sdělil ČTK Moskvan polského původu Vladislav Pavlovskij.

Před telemostem se věřící pomodlili za jednotu křesťanů v Evropě. "Kristus vytvořil jedinou církev a rozdíly, které nyní existují, jsou krvácející ranou na božím těle," prohlásil arcibiskup Tadeuš Kondrusevič. Připomněl, že Evropa se sjednocuje a právě zmizely veškeré rozdíly dokonce v národních měnách. "Když se lidé dokázali sjednotit v zájmu ekonomické výhody, proč my křesťané jsme stále rozdělení? To je skandál," konstatoval duchovní. Vyzval pak přítomné, aby se pomodlili za sjednocení věřících.

Mimo rodilých Poláků a zahraničních diplomatů a studentů se mše v Chrámu neposkvrněného početí Panny Marie, který byl nedávno zrekonstruován a vysvěcen teprve v roce 1999, zúčastnilo mnoho Rusů. Celá akce se konala důstojně a v klidu a neprovázela ji žádná zřetelná bezpečnostní opatření. U vchodu byl přítomen jediný policista.

Uspořádání telemostu bylo málem ohroženo, neboť ruská celnice až do dne přenosu nechtěla pustit techniku, která dorazila z Vatikánu a byla určena k televiznímu přenosu. Podle představitelů katolické církve v Moskvě ale celníci jednali v souladu se zákonem a šlo jen o určité formality, které byly nakonec včas vyřešeny. Přenos začal podle plánu a trval více než dvě hodiny.