Vatikán se rozhodl skoncovat s tradicí uplatňovanou 587 let a napříště umožní katolickým věřícím, aby při přijímání svátosti oltářní smočili rty ve vínu, informuje dnes agentura ANSA.

Od roku 1415 povolovala katolická církev symbolický doušek vína z kalicha - krve Boží - jen duchovním, zatímco běžní věřící směli při mši svaté pozřít pouze hostii jako symbol Božího těla.

Tato praxe kontrastovala s praxí provozovanou v protestantské a řecké ortodoxní církvi, kde věřící společně s knězem přijímají víno i hostii, respektive chléb.

Přijímání připomíná "poslední večeři Páně", kdy se Kristus se svými apoštoly sešel u jednoho stolu, než byl jat a ukřižován.

Změna v praxi svatého přijímání je potvrzena v nejnovějším dokumentu, který vydala Kongregace pro svátosti a liturgie, jež se zabývá otázkami týkajícími se udělování a přijímání svátostí.

Z dokumentu vyplývá, že konkrétní rozhodnutí, jak a kdy bude nová praxe přijímání pod obojí zavedena na místní úrovni, je v kompetenci diecézního biskupa.

Agentura připomíná, že v podstatě není jasné, proč kostnický koncil, na němž se v roce 1415 sešli katoličtí biskupové, aby definovali některé církevní otázky, rozhodl zastavit podávání vína věřícím při svatém přijímání. Oficiální dogma katolické církve od té doby operovalo tvrzením, že nepodávání vína věřícím není důležité, protože Kristus je plně přítomen v pevné formě svátosti.

Někteří církevní historici se domnívají, že podnět k tomuto postupu dalo spontánní hnutí, které vzniklo ve 12. století v Británii, možná i následkem nedostatku vína.

Na kostnickém koncilu byl odsouzen k smrti Jan Hus. Jeho stoupenci přijímali podobojí.