Skupina poslanců italského parlamentu předložila návrh zákona, podle kterého by v každé škole a kanceláři patřící do státní administrativy měl být povinně zavěšen kříž. „Jde o kulturní a historický odkaz, dědictví a symbol naší země,“ zdůrazňují navrhovatelé pro včerejší italské noviny. Návrh podporuje hlavně Liga Severu, v jejímž čele stojí nynější ministr pro reformy Umberto Bossi.

Již v minulosti se v některých západoevropských státech vedly diskuse o tom, zdali kříž má být povinně ve školách. Nyní se tedy uvažuje i o úřadech. Nemá tím být ovšem dotčena rovnoprávnost vyznání daná Ústavou, ale spíše zdůrazněna úcta a vztah k základním hodnotám, na kterých západní civilizace stojí. „Bylo by špatné vykládat Ústavu jako potvrzení laicizace a jakobínské bránění ve zdůrazňování tradičních symbolů,“ říkají zastánci návrhu.

Ten má ovšem mezi politiky i své odpůrce. Strana zelených označila návrh za hloupost. „Mohl by se připojit dodatek o tom, že učitelé a úředníci budou povinně nosit kapuci Ku Klux Klanu, aby se vcítili a seznámili s jinými kulturami ,“ říká poslanec Bulgarelli a ironizuje tím vztah nacionalistické Ligy Severu k přistěhovalcům.
Někteří z čtenářů Corriere della Sera vyjádřili obavu z toho, aby se touto formou křesťanství nestávalo předmětem politických sporů, a že zákon respekt k tradičním hodnotám nezvýší.

Lze se jen domnívat, jak by asi podobná debata o seriózním a opodstatněném návrhu probíhala v ateistickém předvolebním Česku a jaké stanovisko by zaujaly strany deklarující svou podporu křesťanským hodnotám. Úspěch takového návrhu by však podle mého soudu nepochybně znamenal kultivaci české politiky. Vždyť v pracovně, kde by visel velký kříž, by si ministři možná dávali větší pozor na jazyk v rozhovorech či v rozhodování. A ani Miloš Zeman, ani Pavel Dostál či Václav Klaus by pak třeba nevypouštěli z úst ty věty, které se západní kulturou nemají nic společného.