Neshody, které skončily až vypovězením nájemní smlouvy, panují mezi klatovsku farností a městským kulturním střediskem. Předmětem sporů je provozování jedné z největších turistických atrakcí města - katakomb s mumiemi - a loňské vyúčtování jejich provozu.

Katakomby patří církvi, která je najímala kulturnímu středisku, jehož zřizovatelem je město. Obě instituce se přitom dělily o zisk ze vstupného. Klatovský farář Antonín Bachan ČTK v úterý řekl, že církev smlouvu vypověděla. Od července by měla prostory spravovat firma Temporalia Bona, kterou vlastní biskupství a která provozuje církevní památky přístupné veřejnosti.

Spory mezi farností a kulturním střediskem začaly, když církev dostala vyúčtování loňského provozu. Kvůli drahým krokům k záchraně mumií napadených houbou a plísněmi skončilo hospodaření katakomb ztrátou. Město přispělo půl miliónem korun, které převedlo na kulturní středisko. Církvi vadí, že středisko při vyúčtování pro farnost tuto částku nezahrnulo do příjmů, pouze do výdajů.

Peníze převedlo město kulturnímu středisku a do příjmů je nazahrnulo, protože smlouva o nájmu s farností je uzavřená jen na příjmy ze vstupného, vysvětlila ČTK ředitelka kulturního střediska Hana Haladová. Podle smlouvy připadá církvi 35 procent zisku, protože ale loni provoz skončil schodkem, měla farnost doplatit asi 100.000 korun.

"Město vyšlo vstříc a nabídlo církvi dar v této výši, farnost ale stále trvá na vypovězení nájmu," řekla Haladová. Farnost zase tvrdí, že smlouvy na záchranu mumií a okolních prostor uzavíralo pouze město a bylo v nich také uvedeno jako investor. Nesouhlasí proto s vyúčtováním.

"Biskupství se navíc snaží postupně převést všechny památky pod správu společnosti Temporalia Bona," řekl Bachan. K vypovězení smlouvy by se dřív nebo později stejně přistoupilo.

Jednání obou stran je zatím bezvýsledné, protože obě jsou přesvědčeny o své pravdě. Problémem se budou zabývat příští týden klatovští zastupitelé. Je třeba, aby se zastupitelům celá věc i postup účtování vysvětlil, řekla Haladová.

"Je mi to líto, loni jsme vše krásně opravili a teď, místo abychom začali sklízet plody naší práce, musíme se tady handrkovat," povzdechla si. Nevyloučila přitom, že celá záležitost může skončit až u soudu.

Katakomby byly vyhloubeny v 17. století. V kryptách odpočívalo asi 200 lidí. Systém větracích kanálů, který umožňoval konzervaci těl, byl ale při přestavbě v roce 1937 narušen a 160 mumií muselo být pohřbeno.

Loni odborníci ošetřili 31 těl, ale také rakve, okolní prostory a větrací systém.