Ve čtvtečním vydání deníku Haló noviny napsal předseda poslaneckého klubu KSČM JUDr Vojtěch Filip poděkování křesťanským voličům jeho strany. Komunisté podle něj chtějí oslovovat křesťansky orientované voliče svým programem, který se v mnohém shoduje s papežskými sociálními encyklikami.

Vojtěch Filip ve svém článku nazvaném KSČM volili letos i křesťané mimochodem píše: Budeme prostě hledat styčné body s křesťanskosociálně orientovanými lidmi. I my víme, že se některá naše východiska mohou shodovat s papežskými sociálními encyklikami, o kterých KDU-ČSL nechce v praktické politice nic slyšet a právě v těchto dnech znovu preferuje boj o vládní křesla namísto udržení vlastního programu.

Filip je názoru, že jeho stranu volili i křesťané: Snaha bývalých lidoveckých politiků typu Richarda Sachera, kteří chtěli lidovce profilovat v prvních letech po roce 1989 jako důsledně křesťansko-sociální stranu, je nenávratně pryč. Poprvé v těchto volbách tak došlo k něčemu novému: KSČM volili letos i křesťané.

Dále se také vyjadřuje k postoji České biskupské konference: Tento fakt musí kupříkladu mluvčímu českých biskupů Danielu Hermanovi, jenž minulý týden tisku sdělil, že "postoj biskupské konference je ke komunistům nesmiřitelný", znít jako zlý sen. Já to za zlý sen nepovažuji. Chtěl bych naopak křesťansky orientovaným lidem, kteří nám dali hlas, poděkovat. Jejich volba je důkazem, že v našem programu našli styčné body pro své obyčejné starosti a současnou realitu.

Křesťanští voliči od něj dostali i velký slib do budoucna: Těmto voličům mohu slíbit, že i do budoucna najdou v širším zacílení programu naší strany styčné body, které již léta nemohou najít v programu KDU-ČSL.

Komunista Filip je i pro dialog mezi křesťany a marxisty: Mám dojem, že se po těchto volbách otevírá prostor, aby spolu marxisté i křesťané začali mluvit. Tento dialog kdysi existoval a mám dojem, že byl mnohem plodnější, než neustálé nesmiřitelné ideologické vymezování, kterého jsme leckdy z obou stran svědky v současnosti. Uzavírá svůj příspěvek Filip svůj článek.

Na slova poslance Vojtěch Filipa (KSČM) pro Magazín ChristNet.cz zareagoval známý rakvický katolický kněz P.Vojtěch Protivínký. Ten především upozornil na rozpornost učení marxismu a sociálního učení církve.

„Sociální učení církve staví především na dobrovolné solidaritě, zatímco marxistická ideologie na vyvlastnění majetku,“ připomíná P.Protivínský.

P. Protivínský dále řekl, že těch rozporů mezi učením církve a komunismu je velmi mnoho. „A na to asi pan Filip zapomněl,“ dodává kněz.