Václav Havel by se podle kněze a angažovaného katolického intelektuála Tomáše Halíka mohl v budoucnu stát osobností, zaštiťující v mezinárodním měřítku dialog mezi kulturami a duchovními světy. Halík je přesvědčen, jak řekl ČTK, že se Havel bude v podobných iniciativách angažovat i poté, až nebude prezidentem.

Prvním krokem při vytváření světové duchovní aliance, k níž loni vyzval prezident Václav Havel, bude podle katolického kněze a intelektuála Tomáše Halíka středeční mezinárodní setkání představitelů různých náboženství na Pražském hradě. Havlova iniciativa přednesená na konferenci Fórum 2000 podle něj našla příznivou odezvu.

"Náboženství jsou zneužívána v konfliktech etnických a sociálních skupin, současně však představitelé světových náboženství hledají způsoby, jak globalizovat dobro," řekl dnes novinářům Halík. "Teorie sekularizace, slábnutí a mizení náboženství, byla vědecký omyl," dodal.

Náboženství podle Halíka nezmizí, jen se proměňují. Jejich zástupci hledají cesty ke sbližování jak mezi sebou, tak s odpovědnými představiteli světa.

Tomáš Halík, který má středeční dialog moderovat, považuje za dobré znamení, že například návštěvy papeže či tibetského duchovního vůdce dalajlámy, významného zástupce buddhismu a nositele Nobelovy ceny za mír, vzbuzují v mnoha zemích světa zájem mladých lidí - větší zájem než návštěvy politiků, jak poznamenal.

Halík si spojuje Václava Havla s institucí, která by podle jeho názoru měla vzniknout po rekonstrukci bývalého pražského kostela sv. Anny kolem tamního uvažovaného centra pro setkávání představitelů různých světových tradic. Obnovu gotické památky financuje Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

"Václav Havel by byl velmi vhodnou osobou, která by svou morální autoritou tento projekt v budoucnosti zaštítila. Jsem přesvědčen, že by to bylo i v souladu s jeho vlastními představami o budoucím působení," řekl Halík.

Sám se na myšlence vybudovat v české metropoli podobné centrum od počátku podílí. "Časem by bylo dobré, aby kolem toho vznikla instituce akademického charakteru, která by podporovala tento dialog v mezinárodním měřítku," domnívá se.

Vysokoškolský pedagog Halík, s Havlem názorově spřízněný, má od počátku odpovědnost za mezináboženská setkání konaná při konferencích Fórum 2000, které prezident svolává na Pražský hrad. "V těchto aktivitách jsem se sešel s představiteli náboženství na různých kontinentech a přednášel jsem na různých univerzitách," uvedl Halík.

Společnost pro vědy a umění sdružující české a slovenské intelektuály v zahraničí udělila minulý týden prezidentu České křesťanské akademie Tomáši Halíkovi Cenu tolerance. Jak Halík řekl ČTK, šíření ducha, atmosféry a kultury tolerance i překonávání předsudků považuje v pluralitní společnosti nového tisíciletí za velmi důležité.
"Dostal jsem cenu jako první z Čechů. Ve zdůvodnění připomněli mou angažovanost v mezináboženském dialogu. Snažím se i o vstřícný dialog mezi Čechy a Němci. Vytváření mostů mezi lidmi je už po desetiletí společným jmenovatelem mých různých aktivit," poznamenal.

Halík rozlišuje lacinou toleranci, vycházející z lhostejnosti vůči pravdě, a náročnou toleranci - tu vyžaduje, když jsou lidé konfrontováni s odlišností druhých a nutí je to promýšlet svá vlastní východiska.