Jiří Polma, senior Ochranovského seniorátu při Českobratrské církvi evangelické, ČTK sdělil, že třiadevadesátiletý biskup Ulrich zemřel 6. července.

Do duchovenské služby v Jednotě bratrské vstoupil Ulrich roku 1946 a byl postupně kazatelem v Mladé Boleslavi, Holešově a v Praze. V roce 1969 se stal na osm let předsedou Úzké rady Jednoty bratrské, řídícího orgánu církve. Na biskupa, a to současně pro celou světovou Jednotu bratrskou - Unitas fratrum - byl ordinován v roce 1967.

Adolf Ulrich se narodil 4. června 1909 v Nové Pace v dělnické rodině, která patřila k Jednotě bratrské. Pod vlivem setkání s Jihoafričany v roce 1932 při výročí 200 let bratrské misie začal pomýšlet na službu misionáře. V době studií na misijní škole St. Chrischona ve Švýcarsku odešel v září 1939 do Francie, aby dobrovolně vstoupil do československé armády. V ní působil ve Francii a Anglii až do roku 1945.

Byl plukovníkem ve výslužbě Československé zahraniční armády ze Západu.

Jednota bratrská, historická reformační církev, se v Čechách před čtyřmi lety rozštěpila na aktivní fundamentalisty, blízké nezávislým Křesťanským společenstvím, a na několik set tradičně cítících věřících a kazatelů.

Nové vedení pak zrušilo několik tradičních sborů. Postihlo to i Ulricha, který zůstal v tradičně orientované menšině. Ta nakonec jako Ochranovský seniorát našla zastřešení v organizačním přičlenění k Českobratrské církvi evangelické.

Křesťané uctí památku zesnulého biskupa Jednoty bratrské Adolfa Ulricha v sobotu 20. července v 11:00 v evangelickém kostele U Martina ve zdi v Praze.

Na obsahu tohoto článku spolupracovala agentura ČTK