Již třetímu katolickému duchovnímu, slovenskému knězi Stanislavu Krajniakovi, Rusko odmítlo udělit nové vízum. Informoval o tom vedoucí představitel katolické církve v Rusku arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz.

Krajniak, který působil ve městě Jaroslavl vzdáleném asi 240 kilometrů severovýchodně od Moskvy, musel opustit Rusko, neboť mu v úterý vypršelo vízum a nebylo mu prodlouženo. Jde již o třetí takový případ.

V dubnu byl z Ruska vyhoštěn biskup polské národnosti Jerzy Mazur, jenž stál v čele plošně největší diecéze světa se sídlem v sibiřském Irkutsku. Mazur přicestoval do Moskvy z Varšavy po návštěvě Polska. Ruští pohraničníci mu na hodinu odebrali jeho cestovní pas a pak mu ho vrátili bez víza.

Dva týdny předtím bylo za stejných okolností odňato vízum knězi Stefanu Capriovi, který se do Moskvy vrátil z návštěvy rodné Itálie. V Rusku působil více než deset let.

Odmítání vydávat víza katolickým kněžím vedlo k napětí ve vztazích mezi Vatikánem a ruskou pravoslavnou církví, která již delší dobu kritizuje katolickou přítomnost v Rusku. Vztahy mezi oběma církvemi se zhoršily v únoru, kdy byly čtyři prozatímní správní celky římskokatolické církve v Rusku povýšeny na úroveň diecézí.

"Pravoslavná církev víza nevydává, proto nemůžeme říci, že nám víza odňala pravoslavná církev," řekl arcibiskup Kondruziewicz. Zároveň však dodal, že existuje určitá náhodná shoda, že tato kampaň začala právě po 11. únoru.

"Toto je kampaň proti celé katolické církvi," řekl Kondrusiewicz. V květnu papež Jan Pavel II. požádal v dopise ruského prezidenta Vladimira Putina, aby v Mazurově případě zasáhl a pomohl tomuto biskupovi při návratu do jeho diecéze.

Vatikánský sekretář pro vztahy mezi státy arcibiskup Jean-Louis Tauran si však v červnu stěžoval, že Vatikán na dopis neobdržel žádnou odpověď.

Ve středu Kondrusiewicz uvedl, že Putin odpověděl měsíc nato. Odpověď je však podle jeho slov neuspokojila, protože Putin nedokázal vysvětlit, proč bylo kněžím udělení víz odmítnuto.