Zvědavost, možnost sexuálních zážitků, negativní a „nezávislý“ postoj ke světu či tabuizování satanismu jako určitého démonického směru. To jsou hlavní důvody, proč čím dál větší počet mladých lidí se u našich jižních sousedů seznamuje se satanismem.

Mladí a satanismus
Až 3% mladých Rakušanů mělo co do činění se satanismem. Mezi hlavní důvody, proč se mladí rozhodli k uctívání tohoto kultu, byla podle nich na prvním místě zvědavost. Satanismus totiž nejen v Rakousku provází mnoho tajemných představ o nadpřirozené moci jeho vyznavačů, ale i pověr a smyšlených legend.

Právě s pověrami je zde mnohdy spojeno to, že rodiče ani učitelé s dětmi o tomto kultu, a možnostech nebezpečí pro jeho vyznavače, nemluví. Už samotné slovo „satan“ totiž v mnohých vyvolává pocit strachu či úzkosti.

Dále se tito teenageři přiznali k tomu, že je i přitahovala možnost sexuálních zážitků, které jsou praktikovány při těchto obřadech.

Poslední z důležitých důvodů byl negativní a „nezávislý“ postoj ke světu, který souvisí s věkem dospívání. Tento důvod je ale spíše přirozená reakce na zákazy a příkazy, se kterými se mladí v tomto věku setkávají ve svém okolí.

Ohrožená skupina
Mezi nejvíce ohroženou skupinu patří podle nezávislých organizacích zabývajících se tímto problémem učňovská mládež a mládež ve velkých městech. Zde je procento mladých, kteří se setkali se satanismem, až několikrát vyšší.

Pomoc pro rodiče i děti
Pokud má v Rakousku rodič podezření, že by jeho děti mohly mít s tímto kultem něco společného, mohou se obrátit na svého nejbližšího psychologa, či psychiatra, který jim pomůže obstarat odbornou pomoc specializovaných pracovišť, které jsou ve všech rakouských diecézích (zemích). Ty většinou zajišťují i odbornou telefonickou linku pomoci, kde mají rodiče možnost konzultovat svá podezření.

V současné době také mohou zájemci o tuto problematiku najít ještě letáčky v kostelech či na školách, kterou v nedávné době organizovali nevládní organizace za podpory rakouské katolické církve.

odpovědný redaktor: Milan Kovář