Včerejšek byl posledním dnem pro George Careyho ve funkci arcibiskupa z Canterbury, který je duchovní hlavou anglikánské církve ve světě a primasem státní církve v Anglii. Ačkoli jeho nástupce Rowan Williams se ujme funkce až napřesrok, už nyní vyvolává jeho jmenování rozpory a v některých kongregacích dokonce rozkol.

Na Williamse čeká zejména řešení přístupu církve k homosexuálům, ke státu, k ženám na biskupském stolci, k mladým lidem a k modernímu světu. Bude se možná muset rozhodovat, zda oddá korunního prince Charlese a jeho dlouholetou milenku Camillu Parkerovou-Bowlesovou - oba rozvedené a v případě Camilly s žijícím bývalým manželem, což až dosud byla pro tuto církev nepřekonatelná překážka pro nový sňatek. Bude jedním z hodnostářů, kteří budou spolurozhodovat o změně zákona, jenž by měl v budoucnu povolit sňatek následníků trůnu s katoličkou.

Jedním z příkladů Careyova umírněného přístupu k modernizaci je vztah k ženám. Arcibiskup Carey podporoval svěcení žen do kněžských funkcí, ale zdráhal se souhlasit s jejich povýšením na biskupský stolec. Vysvětloval to tím, že to je otázka, která by vedla k rozkolu křesťanských církví, zejména s katolíky. Jelikož v Anglii je anglikánská církev státní a 26 biskupů zasedá ve Sněmovně lordů, nerozpakují se vyjadřovat se k veřejným záležitostem. Jak Carey, tak jeho nástupce například kritizovali záměr britské vlády jít do války s Irákem. Budoucí arcibiskup však ostře odsoudil i loňské vojenské akce v Afghánistánu.

Patrně nejostřejší bitva se nyní vede ohledně vztahu k homosexuálům. Carey soudil, že církev má homosexuály tolerovat, ale nemá je sezdávat a nemá je světit na kněze. Sledoval tím většinový názor alespoň v anglické větvi anglikánské církve, kde podle zářijového průzkumu jsou dvě třetiny kněží stejného názoru. Williams tvrdí, že možné je vše a sám už nejméně jednoho homosexuála vysvětil. Některé skupiny jak v Británii, tak mimo ni ho proto obviňují z porušování Bible. Hrozí, že v případě, že se nepodřídí jejímu učení, nebudou ho jako hlavu své církve respektovat. Ačkoli Williams ještě na stolec svatého Augustina nenastoupil, vyzvaly ho tyto skupiny, aby podal demisi a uvolnil místo méně kontroverznímu hodnostáři.

Tato otázka dopadá na anglikány ostře nejen v Británii, ale i jinde, například v Kanadě a USA, kde některé farnosti odmítly uznávat svého příliš liberálního biskupa a jinde zase biskup propustil svého příliš konzervativního podřízeného kněze. Carey do tohoto konkrétního sporu zasáhl těsně před odchodem z funkce bezprecedentním způsobem - nabídl propuštěnému knězi místo u sebe v canterburské diecézi.