Vatikán oznámil, že od začátku příštího roku zpřístupní archivní dokumenty, které se týkají činnosti někdejšího papežského nuncia v Německu kardinála Eugenia Paccelliho. Ten sloužil jako vatikánský velvyslanec v letech 1922 až 1929. Později, v roce 1939, byl zvolen papežem a přijal jméno Pius XII.

Po druhé světové válce někteří historici a četné židovské organizace poukazovali na chování katolické církve a především na její nevysvětlitelné mlčení v období protižidovských pogromů organizovaných nacisty. Otazníky se vztahují zejména k období 1922 až 1929, kdy Pacelli zastával nunciaturu nejprve v Mnichově a posléze v Berlíně.

"Svatý stolec rozhodl, že počínaje 1. lednem 2003 začne zveřejňovat všechny archivní dokumenty, které se týkají činnosti nunciatury v Berlíně během pontifikátu Pia XI., tedy v letech 1922 až 1939," uvedl na tiskové konferenci vatikánský bibliotékář kardinál Jorgeho Mejíi.

Agentura AFP v této souvislosti připomíná, že Vatikán již letos v únoru upozornil, že dokumentace k období pontifikátu papeže Pia XII. během nacismu a holocaustu nebude zpřístupněna před rokem 2005.

Listinný materiál, který bude zpřístupněn příští rok, umožní zjistit, jak na politickou situaci své doby nazíral budoucí papež. Hodně se od listin očekává pokud jde o to, do jaké míry byl Vatikán obeznámen s pronásledováním Židů před rokem 1939. Část textů z této doby již byla publikována v 11 dílném souboru Akta a dokumenty Svatého stolce týkající se druhé světové války, poznamenává agentura.

Vatikán také hodlá v roce 2003 vydat soubor asi šesti médií CD-ROM ohledně situace válečných vězňů v letech 1940 až 1946. Částečně jde o dopisy blízkých, kteří se z různých evropských zemí obraceli na Vatikán s žádostí o pomoc. Otevírání vatikánských archivů nepodléhá žádným nařízením a vyplývá pouze z papežova rozhodnutí. Všeobecně se však respektuje časová prodleva asi 60 let.