Válka nesmí být považována za nevyhnutelnou, připomněl ve svém vánočním poselství katolický primas Británie kardinál Cormac Murphy-O'Connor. Také arcibiskup yorský David Hope varoval před válkou, i když připustil, že ve vztahu k Iráku možná bude nutná.

Královna Alžběta II., která je hlavou anglikánské církve, se v souladu s tradicí ve svém vánočním poselství čemukoli politickému vyhnula. Vyzvala však poddané, aby mysleli na bližní a snažili se žít v souladu s přikázáními svého náboženství.

Duchovní vůdce anglikánů, arcibiskup z Canterbury, využil prvního vánočního poselství k útoku na britského premiéra Tonyho Blaira a amerického prezidenta George Bushe ohledně možné války s Irákem. Informovala o tom agentura Reuters. Bush a jeho spojenec Blair jsou s to vyvolat ještě větší utrpení, než jakým lidé již trpí. Válka proti Iráku by byla ohromnou chybou, řekl Rowan Williams v rozhovoru pro britskou rozhlasovou stanici BBC. Vyzval všechny lidi dobré vůle, aby zabránili tragédii. Arcibiskup napsal před časem knihu, kde kritizoval i ozbrojený zásah v Afghánistánu.

Arcibiskup yorský na mši řekl, že pojímat válku jako metodu řešení mezinárodních sporů je v rozporu s učením Ježíše Krista. Vzhledem k tomu, že Irák ignoruje jednu rezoluci OSN za druhou, bude možná nutné v budoucnu zvažovat nějakou formu vojenského zásahu, řekl kardinál ve shodě s tradicí církve, která nikdy nezavrhla válku jako takovou a v minulosti žehnala vojevůdcům. Arcibiskup soudí, že válka proti Iráku by byla správná jedině jako nejzazší řešení a na základě speciální rezoluce OSN.