"Modlení člověku nikdy nepomohlo. Pouze skutečné činy dokáží hýbat situacemi, nikoli potupné spínání rukou ve strachu. Satanisté neuctívají svého Boha ve stejném smyslu jako např. křesťané. Pro satanisty je Satan v podstatě symbol pravdy a svobody," uvádí se na jednom ze satanistických webů.

Během prohledávání českých i zahraničních webových stránek s tematikou satanismus je možné najít mnoho materiálů mluvících o vztahu satanismu a křesťanství.

Podle tohoto vztahu bychom mohli weby rozdělit do několika skupin. Od vztahu vymezujícího se vůči křesťanství absolutně negativně až po vztah ignorace křesťanství jako jednoho z jiných náboženství, které jim ve své podstatě téměř nevadí.

Odmítnutí modlitby
Satanismus odmítá jakoukoliv formu modlitby jako určitý projev "slabošství". "Křesťané se mají modlit k Bohu. Podle satanismu se modlí jen slaboši, protože modlení nemá žádný racionální význam, věci se modlitbou nezmění, změní se ale činy," tvrdí satanisté.

Z religionistického pohledu je satanismus pro svou názorovou roztříštěnost nejednoznačný. Mnozí religionisté chápou satanismus pro jeho historii a tradici jako náboženský směr. Někteří satanisté to ale odmítají s tím, že chápou satana jako matku - přírodu či osud (nic konkrétního). Satan je pro ně něco jako přírodní živel či určitý symbol údajné pravdy a svobody.

Satanistický deismus
Názory na existenci či neexistenci Boha se web od webu liší. Začíná se od názorů, že Bůh ve své podstatě neexistuje a že byl "vymyšlen" lidmi jako protipól satana, kterého se lidé báli, až po připuštění Boží existence jako něčeho, co existuje či existovalo a již do dění na zemi nezasahuje.

"Všeobecně rozšířený omyl je, že satanisté nevěří v Boha, respektive nevěří, že existuje. Každý dobře znalý satanista ví, že Bůh existuje či spíše existoval. Zemi možná stvořil Bůh, ale od té doby je mu úplně jedno, co se na ní děje", tvrdí satanisté na jednom ze svých webů.

Související článek:
Satanisté si upravují víru podle sebe