"Ve skutečnosti je označení Satan hanlivé jméno pro Archanděla Samaela, jenž byl Bohem vypovězen a uvrhnut do toho největšího pekla, jaké kde existuje - planetu Zemi. Samael měl za úkol sledovat lidské hříchy, neboli hlídat porušování toho, co Bůh drze zakazoval," tvrdí satanisté.

Označení satana "Satanem" má podle příznivců tohoto kultu pocházet z hanlivého oslovení pro "Archanděla Samaela", který se vzbouřil proti Bohu a byl jím následně vypovězen. Následně pak měl být uvrhnut do toho největšího "pekla," jaké kde existuje - planetu Zemi.

Samael pak měl údajně za úkol sledovat lidské hříchy a pomáhat při porušování toho, co Bůh podle satanistů drze zakazoval. Tím se de facto stal symbolem pro zlo.

Velmi častým názorem objevujícím se na satanistických webech je to, že kdo se řídí podle Božích přikázání (desatera), jedná proti svým přirozeným pudům a hlavně proti přírodě.

I když je to především myšleno na šesté a deváté přikázání "křesťanského" desatera (otázek lidské sexuality), mnohde se v minulosti satanisté dostali právě kvůli zobecňování těchto názorů do střetu se zákonem a jejich oficiální působení bylo zakazováno.

Úplný zákaz uctívání kultu satana najdeme ve většině muslimských zemích, kde hrozí přistiženému příznivci tohoto náboženského směru trest smrti – nejčastěji ukamenováním.

Satanské devatero a ďábelská čtveřice
Satanistická víra se opírá o tzv. satanské devatero (negativní paralela ke křesťanskému desateru) a o ďábelskou čtveřici (paralela s křesťanskou Boží trojicí).

Ďábelskou čtveřici tvoří Satan (oheň), Belial (země), Lucifer (vzduch) a Leviathan (voda) jako představitelé čtyř hlavních živlů. Ty jsou totožné se čtyřmi světovými stranami a ke každému z nich se vztahuje jedna ze čtyř hlavních částí satanské bible: Kniha Satanova (oheň), Kniha Luciferova (vzduch), Kniha Belialova (země) a Kniha Leviathanova (voda).