Ano, milí čtenáři, pravidelná okurková sezóna je už konečně zase tady! Nechystejte ovšem zavařovací láhve na nakládačky, protože řeč je o novinářské okurkové sezóně. Dříve nebylo možné, abychom se nedočetli o české učitelce, kterou na Jadranu sežral žralok.

V současnosti jsou již zprávy skutečně sofistikovanější. V posledních dnech televize Prima přináší v každých hlavních zprávách reportáž o pronásledování lvice, která se možná potuluje kdesi po Čechách. Řada lidí přísahá, že jim přeběhla přes cestu, stopy po ní však nikde nejsou. To nebrání ani ochráncům přírody, ani policii, aby nenapnuli své síly a nezačali pronásledovat imaginární zvíře.

Kromě lvice v lesích českých se v lesích moravských u Velehradu objevil zlý vlk. V čele smečky zdivočelých katolíků zaútočil na samotného ministra kultury. Doufejme, že zranění pana ministra nejsou vážná a že se mu časem zhojí i rány skutečně hluboké – přesun církevní agendy z ministerstva kultury na úřad vlády. Drobný šrám na důstojnosti však na svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje utrpěl i Dostálův protivník. Nevěřil jsem svým uším, když se mu povedlo ve slavnostním kázání z Božího dopuštění vyslovit slovo "zvěrozvěsti".

Kdybych v tu chvíli neviděl v televizním záběru rozesmátého biskupa Kajneka, který málem spadl ze sedes, věřil bych v to, že mám halucinace. To nám ten plenární sněm pěkně začíná!

Ale nevybrali si ti katolíci termín sněmu jen tak. V době, kdy sdělovací prostředky vezmou za vděk čímkoliv, možná i plenární sněm bude vítaným soustem. Zvláště postará-li se některý z delegátů o jiný názor, než má církevní vedení. Ale snad Bůh dá a všichni zachovají jednotu a bratrskou lásku. Vzájemně se ujistí, že se vlastně nic neděje a rozjedou se do svých domovů. Tam pak budou závěry sněmu rozpracovávat. A realizovat. A konkretizovat. A,a,a ...

Ale přece jen pořád doufám, že i v době dovolených odněkud z nestřeženého koutku zavane Duch svatý a nástupci "zvěrozvěstů" odhlasují něco úplně jiného, než úřady připravily. Tož, uvidíme.