Možná nevíte, co mají společného ChristNet.eu a střelená kachna. Třeba si myslíte, že toto spojení vůbec není možné. Možná ano, možná ne. Posouzení necháváme na každém našem čtenáři.

Opět se nám blíží Vánoce, čas, kdy budeme dávat a dostávat dárky. Pro ChristNet.eu bývají Vánoce časem inventury a ohlédnutí se za uplynulým rokem. Z pohledu vývoje se bude opět na co dívat. Teď pevně věříme v to, že budou finance na provoz webu. Znovu jsme se totiž dostali do červených čísel.

Ano, je to s tímto webem jak na kolotoči. Chvíli peníze na provoz jsou, chvíli ne. Proto se neustále snažíme oslovovat naše čtenáře a prosit je o finanční pomoc. Nechceme již nikomu říkat, kolik má platit, protože jsme ve finanční situaci, kdy nám prostě nezbývá, než s pokorou přijmout každý dar a být za něj neskutečně vděční.

Čas od času mi někdo z našich čtenářů napíše, proč nezkusíme na provoz webu sehnat grant nebo nějakého sponzora. Během posledních dvou let, co jsem se věnoval shánění peněz na provoz, mohu zodpovědně říci, že jsem oslovil několik desítek nadací, organizací i firem a pokoušel se různými způsoby hledat peníze pro náš web. Bohužel bezvýsledně či s výsledkem, který nesplnil naše očekávání. Podobné zkušenosti by mohl říct určitě Pavel Krupička, Jirka Kauc a další.

U nadací v České republice jsme většinou zjistili, že neexistuje žádný grant, který by se dal napasovat na naši činnost. Lhát a vymýšlet si vzdušné zámky ohledně určení webu nechceme, a to nejen z důvodu jeho křesťanské orientace.

Při jednání o žádosti německých grantových organizací jsme se setkali se stejným problémem jako AD – chybí církevní souhlas (razítko českého nebo moravského biskupa), který by naši žádost oficiálně podpořil. A tak jsme se opět dotočili do místa, kde začínáme prosit naše čtenáře o jakýkoliv finanční dar.

Na jaře tohoto roku mi během kampaně na získání finančních prostředků jeden čtenář v e-mailu napsal, že mu přijde fungování webu ChristNet.eu jako pokus o oživování postřelené kachny, která se ještě před svým posledním vydechnutím snaží hýkat o pomoc.

Myslím, že příměr ke střelené kachně je v mnoha ohledech trefný. Nicméně naděje umírá poslední a jako se kačena bude ze všech sil prát o svůj život, tak se musí i tento křesťanský web snažit o to zůstat "naživu". ChristNet.eu měl a má z mnoha důvodů své místo v naší společnosti, proto věřím, že i nyní bude naše "hýkání" vyslyšeno.