Ve dnech 28.–29.11.2003 se na známém poutním místě Vranov u Brna uskuteční 9.konference o pastoraci mládeže. Jedná se o celostátní setkání zástupců diecézí, komunit, řeholí a organizací pracujících s mládeží v katolické církvi. Na tuto konferenci jsou jako pozorovatelé také pozváni zástupci jiných křesťanských církví.

Hlavní téma letošní konference vychází z motta Křesťanské svědectví ve sjednocující se Evropě. Katolická církev se tímto způsobem dopředu snaží připravit na nové skutečnosti, které přinese vstup České republiky do Evropské unie. Především pak může čerpat z bohatých zkušeností našich nejbližších sousedů Rakouska a Německa.

Každoročně na tuto konferenci přijíždí přednášet o svých zkušenostech zajímavý host. Letos jím bude Otto Neubauer (Rakousko) z hnutí Emanuel, který bude hovořit o svých zážitcích z práce s lidmi na ulici.

Otto Neubauer je hlavní organizátorem městské misie ve Vídni. V ní se snaží dobrovolníci hovořit s mladými lidmi především o smyslu života, hodnotách, rodině atd. V rámci diskusních skupin se poté budou účastníci konference zamýšlet nad dosavadními způsoby oslovování mladých lidí i nad možnostmi jejich inovace.

Konference o mládeži, která se koná jednou za rok, má dát příležitost k tomu, aby se sešli na pracovním a přátelském setkání všichni ti, kdo mají různým způsobem - podle svého charismatu - účast na poslání církve zvěstovat evangelium mladým generacím. Zváni jsou zástupci diecézních center pro mládež, diecézních center života mládeže, řeholí, hnutí a komunit, i některá občanská sdružení. Vždy jsou pozváni jako pozorovatelé i zástupci z bratrských křesťanských církví.

Dalším z hlavních cílů konference je společné hledání cest skrze vzájemnou komunikaci. Program je vždy proto zaměřen na konkrétní témata a na následnou diskusi. Spolupráce je tak možností, jak efektivně využít své síly a zbytečně je netříštit.

Nedílným významem konference je i skutečnost, že lidé, kteří pracují v pastoraci mládeže na nejvyšší úrovni, vydávají signál jak pro církev, tak pro společnost. Tak dostává na mnoha místech hlas mladá generace.