Zvláštní průvod mohli včera vpodvečer spatřit obyvatelé centra Prahy. Od starokatolického kostelíku na Letné sestupoval osvětlený průvod několika postav. Vpředu kvílelo několik plaček, za nimi se bičovalo při chůzi několik osob spoře oděných. Nejednalo se o natáčení historického filmu, ani o exotické sexuální praktiky. V průvodu totiž bylo možno shlédnout i dva studenty, z nich jeden nesl velké školní kružítko a druhý školní trojúhelník.

V centru dění bez hnutí brvou i nohou se pohyboval známý docent Ivan Š., dříve známý v jistých katolických kruzích jako bratr Odilo. Za mimořádné pozornosti Pražanů a občasných výkřiků "Haleluja!", "Hosana!" či "Hrom do toho!" zakončilo celé kající procesí svou pouť na prahu dominikánského kostela u Staroměstského náměstí. Ve dveřích svatyně stál bledý dominikánský provinciál a s rozpaženýma rukama třikrát zvolal: "Církev pro tebe má široce rozevřenou náruč."

Marnotratný syn, dříve bratr Odilo, se vrátil zpět do lůna řádu, z nějž před lety vykročil ke strmé hvězdné kariéře, zakončené potupným vyhnáním z Katolické teologické fakulty. Dnes uhodil Den odplaty. Jak je to možné? Spolu se čtenáři jsme se provinciála zeptali i my. Vždyť přece přísné předpisy katolické církve zakazují účast řeholních osob v zednářských lóžích.

"Ano, je tomu tak," přiznal provinciál. "Mezi našimi spolubratry jsou však i právníci, na které jsou i v Římě krátcí. Řekli jsme si, že nechce-li Odilo k nám, půjdeme my k němu. Vatikánské předpisy zakazují účast jednotlivých řeholních osob, nikoliv řeholních komunit. Zednářská lóže nám udělila výjimku, a tak se celá naše provincie stala kolektivním členem. Žádný zákon jsme neporušili!"

Na dveře pak kostelník přibil jak kružidlo, tak trojúhelník a pod ně provolání dominikánů, které začíná slavnými slovy: Nemůžeme jinak…

Z dobře informovaných zdrojů jsme se doslechli, že staronový bratr Odilo začne vkrátku znovu učit na Katolické teologické fakultě. Je pro něj připravena stolice dogmatiky. Velký Kancléř, který byl požádán o udělení kanonické mise, zareagoval dvojím způsobem: v soukromí sdělil, že "Tak to je zase další pěkný p...r!", zatímco na veřejnosti požádal fakultu, aby v souvislosti s Odilovým nástupem změnila svůj název.