Magazín ChristNet.eu uveřejnil v listopadu zprávu o plánovaném přesunu redakce náboženského vysílání do Brna. To se nelíbilo zástupcům Českobratrské církve evangelické.

K věci se vyjádřil i tiskový mluvčí ČBK Daniel Herman. Podle jeho informací se nemá jednat o přesun náboženského vysílání, ale pouze o jakousi koordinaci finančních toků. "Každopádně jde o vnitřní věc České televize," napsal Herman.

Stanovisko ČT Magazínu ChristNet.eu poskytl pan Antonín Trš, který je vedoucím dramaturgem náboženských pořadů v České televizi. Z jeho stanoviska vyplývá, že vrcholný management České televize skutečně uvažoval o přesunu cyklických pořadů s náboženskou tematikou do brněnského studia ČT. Bylo to však čistě v zájmu posílení regionálního vysílání, které České televizi předepisuje zákon o ČT. "Tato úvaha tedy nebyla vedena údajnými dlouhodobými nespokojenými reakcemi diváků na pořady pražské redakce, jak se mylně domnívá biskup Václav Malý", uvedl Trš. "Za něco takového totiž nelze považovat nespokojené reakce na jeden diskutabilní pořad. Kdyby snad přece jen někdo chtěl jako hodnotící měřítko dlouholeté práce pražské redakce použít ohlasy na jeden pořad, může použít také mnohé pozitivní reakce, které jsme obdrželi po odvysílání dokumentu "Prostor ticha" z cyklu Cesty víry (vysílání 28.11.2004)", obhajuje pražskou redakci vedoucí dramaturg.

Vedení České televize nakonec zvážilo skutečnost, že rozložení náboženského vysílání mezi všechny regiony České republiky je vzhledem k odlišnosti nábožensky a duchovně založených diváků v regionech velmi opodstatněné a rozhodlo, že ho nesvěří pouze brněnské redakci, která dle Trše vyhovuje spíše konzervativněji smýšlejícím. "Nicméně vzhledem k přetrvávající potřebě posílit vysílání z regionů bude od roku 2005 brněnská produkce navýšena. Brno bude vysílat 30x, Ostrava 10x a Praha také 10x", sdělil Magazínu ChristNet Trš.

"Zároveň dojde k dlouho prosazované drobné programové úpravě - týden po týdnu se již nebudou střídat Cesty víry, Křesťanský magazín a Proti proudu, ale všechna tři studia budou vysílat ve "svých nedělích" jak dokument (Cesty víry, 20 min.), tak magazín (Křesťanský magazín, 13 min.)," dodal.

Další informace o náboženském vysílání České televize naleznete v článku Náboženské pořady v televizi ztratily přes 100.000 diváků. V závěru tohoto článku jsou uvedeny další odkazy a aktualizace.