"I po nejtemnější noci přijde jednou den", je možno si přečíst na titulní straně časopisu Vitral, který vydává biskupství Pinar del Río na západě Kuby. Pokud v tom někdo vidí narážku na poměry na tomto socialistickém karibském ostrově, má pravdu. Vánoce, píše se v úvodníku, jsou svátkem světla, které vítězí nad temnotou - a temnotou nyní kráčí kubánský lid. "Budou to poslední Vánoce, které slavíme v této temnotě? Bude rok 2005 skutečně novým rokem pro Kubánce?", zní otázka úvodníku.

Jak dále uvádí německá agentura DPA, toto jsou odvážná slova na komunistické Kubě, kde bylo loni 75 disidentů odsouzeno k trestům vězení v celkové délce 1454 let. Církev je na ostrově jedinou nestátní institucí s vlastními médii. Z časopisů jedenácti katolických diecésí však žádný nejde s kritikou tak daleko, jako Vitral. Časopis, který je nazván po typickém okně s barevnými skly, vychází jednou za dva měsíce v nákladu 7500 výtisků. Jeho šéfredaktor Dagoberto Valdés si v rozhovoru nebere servítky. "Politický systém je opotřebovaný. Obrat je bližší, než kdy dříve," tvrdí.

Jeho angažovanost pro něj měla důsledky: z hlavního inženýra továrny na zpracování tabáku byl degradován na skladníka. V kubánské metropoli katolická církev vystupuje umírněněji. Pravda, mluvčí havanské diecése Orlando Márquez lituje, že se nesplnily naděje ve větší společenskou roli církve po návštěvě papeže Jana Pavla II. na Kubě v lednu 1998. Na rozdíl od Valdése však Márquez, šéfredaktor časopisu Palabra Nueva (Nové slovo), v rozhovoru nepoužívá slovo "obrat". Církev se prý nepřipravuje na eventuální změnu systému po smrti šéfa státu Fidela Castra. "Postoj církve nezávisí na tom či onom režimu," prohlašuje. "Bez komentáře", reagoval Márquez na poznámku, že Castro loni nepočetnému pravoslavnému společenství daroval kapli, zatímco katolíci žádné kostely stavět nesmějí.

Otevřenější byl jeden ze 150 na Kubě působících zahraničních kněží. "Stát dává přednost všem náboženským společenstvím, která konkurují katolické církvi," říká muž, který z obavy před vypovězením z ostrova nechce prozradit své jméno. Kněz si stěžuje na úpadek morálky v ateistickém státě: "Když upadá víra, upadá také etika." Dagoberto Valdés vidí úkol církve v tom, aby připravovala Kubánce na dobu po obratu. Biskupství v Pinar del Río například nabízí semináře, jejichž cílem je výchova k samostatnému jednání.

"Mezi námi Kubánci existují jakési antropologické škody po 46 letech totalitarismu, jakási lenost jako důsledek stálého poručníkování," tvrdí Valdés. Stojí za ním biskup José Sirio Gonzáles, jehož státní tisk vícekrát označil za "kontrarevolucionáře". Na útoky komunistů odpovídají katolíci z Pinar del Río ve vánočním vydání Vitralu citátem ze starozákonního proroka Izajáše: "Lid chodící v temnotách vidí světlo veliké."