Starosta Somerville šlápl pořádně do louže, když pozval občany tohoto města ve státě Massachusetts na městskou Christmas-Party, vánoční slavnost. Ta se totiž nesmí v Somerville konat. "Prosincová slavnost" by to bylo správně nebo také "Sváteční slavnost"; pro to druhé označení se také starosta nakonec rozhodl poté, co se omluvil za své uklouznutí, napsala agentura DPA.

    Ani výraz, který zvolil, ovšem není úplně neproblematický. Svátek se totiž v USA řekne "Holiday", a v tom zase vězí slovo "holy", což zase znamená "svatý". Nejlepší bude vyhnout se i tomuto pojmu, usoudila tudíž ředitelka radničního oddělení pro styk s veřejností z Wichity v Kansasu. A tak zatímco se kalifornské San Francisco už léta o Vánocích místo "vánočního stromu" honosí "svátečním stromem", představitelka wichitské radnice pozvala občany k setkání u rozsvíceného "obecního stromu". V oregonském městě Eugene je ale dokonce zakázán jehličnan pod jakýmkoli jménem: zdejší radní se raději nazdobeného stromu vzdali - jistota je jistota.

    To je jen pár příkladů z mnoha. Obyvatelé Spojených států se sice ze 75 procent hlásí ke křesťanství, stále více obcí se nicméně snažilo v souvislosti s vánočními svátky vyhnout jakémukoli náboženskému náznaku. Důvod? Nechtějí prý diskriminovat příslušníky ostatních náboženských skupin. Hnutí proti "křesťanskému" svátku začalo před dvaceti lety, když organizace na obranu občanských práv ACLU poprvé předstoupila před soud s požadavkem zákazu vystavování jesliček a pořádání živých betlémů ve školách a na veřejných místech. Argumentovala přitom odlukou církve od státu zakotvenou v americké ústavě.Úspěch byl smíšený: diskuse a spory neustávaly, přičemž je nejednou vyvolala například menora (sedmiramenný židovský svícen) vystavená u jesliček.

    Dokonce i ti politicky zcela korektní už přiznávají, že ohledy brané na nekřesťany v USA nabyly zčásti groteskní podoby. Ve městě Plano ve státě Texas si muselo například jisté dítě před soudem vybojovat právo na to, aby smělo rozdávat spolužákům americké tradiční cukrové špalky v podobě vycházkových holí. Vedení školy to totiž zakázalo, protože pamlsek prý nesl "náboženské poselství" - cukrovinka údajně svým tvarem symbolizovala písmeno J (jako Ježíš).

    S tímto zákazem se sice mnozí ještě dokázali vyrovnat, nikoli už ale s vykázáním červeno-zelených vánočních ubrousků z jiné texaské školy a už vůbec pak ne s přehnanou citlivostí dalších škol, zakazujících na předvánočních koncertech písně, v nichž se objevují slova Christmas nebo Christmas Eve (Vánoce, Štědrý večer).

    Tím už přetekl pohár trpělivosti politické náboženské pravice, která ovšem podle kritiků stejně tak přehnaně vidí v zakazování křesťanských symbolů Vánoc vítězný nástup absolutní bezbožnosti a nemravnosti v Americe. Stoupenci hnutí Zachraňte křesťanský svátek se s vervou pustili do kampaně, v níž využívají širokého repertoáru - od protestních mítinků, na nichž se zpívá Tichá noc, až po výzvy k bojkotu obchodů, které svým zákazníkům neutrálně přejí šťastné svátky. Jedna z konzervativních skupin navíc v sérii rozhlasových reklam ujišťuje, že "je O.K. přát šťastný křesťanský svátek".

Podobné problémy způsobil tzv. "šátkový" zákon ve Francii. Více v článku "Mikuláš do školy nesmí" publikovaném společností Člověk v tísni.