Juliánský kalendář v pravoslavné církvi stále platí. Pravoslavné církve nepřevzaly gregoriánský kalendář zavedený papežem Řehořem XIII. v roce 1582. Řídí se starším kalendářem, a slaví proto Vánoce o 13 dní později. Místní pravoslavné církevní obce se ale také mohou přizpůsobit okolí a mít Vánoce v témže termínu jako ostatní křesťané.

RUSKO

Ruské pravoslavné chrámy jsou slavnostně vyzdobeny a většina Rusů oslavuje. Někteří zapálí svíčku v chrámu, jiní se jen dobře najedí, a na starodávnou tradici si ani nevzpomenou. Tradici pravoslavných Vánoc, v Rusku po staletí přísně dodržovanou, přerušila bolševická revoluce v roce 1917. Oslavy narození Ježíše byly zakázány. Církevní svátek byl ze života sovětských lidí jednoduše vymazán, případné oslavy se tvrdě trestaly. Přesto se především na venkově tradice udržela.

Situaci změnil až rok 1991 a vznik samostatného Ruska. Jeho občané pak jako by se pokoušeli dohnat ztracené roky bez náboženství a slavit se začaly i katolické Vánoce. Dnes nad církevním rozjímáním vítězí světské hodování a nakupování.

Na 5000 lidí se v noci na 7 leden zúčastnilo slavnostní vánoční liturgie v moskevském chrámu Krista Spasitele, kterou celebroval patriarcha moskevský a celé Rusi Alexij II. Zaplněné byly i ostatní moskevské chrámy, v nichž si pravoslavní věřící připomněli zrození Ježíše. Ruský prezident Vladimir Putin se stejně jako v předchozích letech zúčastnil vánoční bohoslužby mimo ruskou metropoli - tentokrát si k vánočnímu rozjímání vybral 600 let starý kostel Narození bohorodičky ve vesnici Gorodnja v Tverské oblasti asi 150 kilometrů od Moskvy. Pozdravil se s věřícími, kteří o jeho příjezdu předem nevěděli.

Ve své vánoční řeči patriarcha vyjádřil naději, že rok 2005 bude pro ruskou společnost rokem míru a štěstí a dalšího duchovního probouzení. Ve svých vánočních pozdravech hlava pravoslavné církve vzpomněla na loňské utrpení lidí z Beslanu a připomněla i současnou tragédii v jihovýchodní Asii. Patriarcha vyzvedl, jak je nezbytné, aby se lidé v této slavnostní době rozdělili o svou radost nejen se svými blízkými, ale především s těmi, kteří trpí. "Až pak bude naše radost úplná," dodal Alexij II.

ISTANBUL

Řecké pravoslavné společenství v Istanbulu, které tvoří několik tisíc lidí, se tradičně schází 6. ledna u příležitosti pravoslavných Vánoc na břehu vedlejšího ramenem Bosporu, Zlatého rohu. Podle tradice z byzantského období hodí patriarcha do mořských vod kříž, za nímž skočí několik dobrovolníků, aby jej vytáhli.

Šedesátka nacionalistů s prapory vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má islámské kořeny, se snažila obřad narušit, přičemž skandovala slogany proti patriarchovi Bartolomějovi: "Toto je Turecko, buď ho miluješ, nebo ho opusť!" Demonstranty rozehnaly posílené oddíly policie, nespokojenci se však na místo vrátili po moři v loďkách. Strážci pořádku jim ale nedovolili, aby se přiblížili ke břehu. Obřad proběhl bez dalších problémů.

Konstantinopolský (istanbulský) ekumenický patriarcha Bartoloměj, nejvyšší autorita pravoslavného světa (více meně čestná funkce -pozn.red.), je pravidelně terčem protestů pořádaných nacionalistickými hnutími, jimž jsou proti mysli Bartolomějovy žádosti o rozšíření náboženských svobod pro nemuslimské obyvatelstvo v Turecku. V Turecku se přes 90 procent obyvatel hlásí k islámu. Patriarchát v Istanbulu existuje od dob byzantské říše. Město, tehdy nazývané Konstantinopole, dobyli Turci v roce 1453 a učinili z něho metropoli osmanské říše.

SRBSKO/KOSOVO

Srbský premiér Vojislav Koštunica se včera zúčastnil pravoslavné vánoční liturgie ve městě Peć na západě Kosova. Stal se tak prvním srbským představitelem, který slavil v Kosovu náboženský svátek po skončení kosovského konfliktu v roce 1999.

Koštunicu do Peče doprovázely jednotky mezinárodní policie OSN a mírových sil KFOR. Vánoční liturgii v tomto městě celebroval patriarcha srbské pravoslavné církve Pavle. Zatímco Koštunica se ve svém vystoupení omezil na obecnosti typu "potřebujeme mír a lásku", patriarcha se ve svém kázání netajil pesimistickým názorem, že pravoslavní křesťané mohou v převážně muslimském Kosovu přežít "jen s pomocí Boží". "Zatímco svět podporuje svobodu, našim bratřím v Kosovu je upíráno právo na život," prohlásil patriarcha Pavle.

Při konfliktu z let 1998-1999 zahynulo zhruba 10.000 kosovských Albánců. V následujícím období z oblasti uprchly desítky tisíc místních Srbů, kteří se obávali násilných útoků ze strany albánských extremistů. Zbývající Srbové žijí v izolovaných enklávách a vztahy mezi oběma národy v Kosovu jsou velmi špatné.

Albánci a Srbové mají zcela rozdílné představy o budoucnosti Kosova. Zatímco Albánci bez ohledu na politickou příslušnost si přejí nezávislost, Srbové trvají na spojení se Srbskem.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zahraniční pravoslavní věřící, kteří se drží staršího východního juliánského kalendáře, slaví svátek Narození Páně i v českých zemích. Čeští pravoslavní, jichž je zhruba 23.000, měli však Vánoce podle gregoriánského kalendáře, tedy s ostatními církvemi v prosinci.

Počet pravoslavných lidí z Ukrajiny, Ruska a Srbska, jimž duchovní v Čechách slouží podle jejich zvyku i v tomto pozdějším termínu, se odhaduje na 50.000 až 250.000. Přesnější čísla nejsou k dispozici, protože mnozí v Česku pobývají a pracují nelegálně.

Vánoční bohoslužby se konali v Praze nejen v katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje, ale také v kostele Na Slupi, kam chodí lidé ze Zakarpatské oblasti i věřící z východního Slovenska. Ortodoxní Rusové dávají přednost chrámu na Olšanských hřbitovech, který se řídí tradicemi moskevské pravoslavné církve.

Oslavy pravoslavných Vánoc v Karlových Varech byly zahájeny 6.ledna liturgii v chrámu sv. Petra a Pavla. U kostela byla ozdobena tradiční ruská jolka a nechyběl ani Děda Mráz. Bohoslužbami v brněnském chrámu sv. Václava a v hrubovrbském klášteře na Hodonínsku vyvrcholily vánoční oslavy pravoslavných křesťanů i na jižní Moravě. Část jihomoravských pravoslavných věřících však již Vánoce oslavila v prosinci.

Štědrý den oslavili ve stejný den pravoslavní i katolíci například v Olbramovicích na Znojemsku. "Svátek Kristova narození jsme slavili v prosinci. Lednové termíny oslav jsou typické pro pravoslavné obce s větším výskytem věřících z Ruska nebo Ukrajiny," řekl ČTK duchovní správce olbramovických pravoslavných Karel Podracký. Většina z jihomoravských pravoslavných však podle něj stále dává přednost lednovým oslavám.