V malé lékárně v boční ulici nedaleko trolejbusové trati se zákazníci často shánějí po její šéfové Alle Chudnovské. Mluví totiž hebrejsky - jazykem, který bylo kdysi v ulicích Moskvy slyšet asi stejně často jako svahilštinu, píše list The New York Times.

V rychle se vzmáhajícím židovském okolí jejího krámku jsou mnozí z Alliných zákazníků izraelští byznysmani nebo lidé různých národností, kteří vyučují v nedalekém centru židovské komunity. A nebo jsou to - stejně jako Alla sama - Rusové, kteří žili několik let v Izraeli, vrátili se a chtějí si oprášit svou hebrejštinu. Sedmipodlažní moskevský komplex Centra židovské komunity, vybudovaný nákladem 20 milionů dolarů, se táhne přes dva bloky. Moskevským Židům, jejichž komunita je stále početnější, nabízí košer restaurant, fitness klub, knihovnu židovské literatury, počítačové středisko a divadlo.

Osmatřicetiletá Alla byla jednou z milionu Židů, kteří emigrovali do Izraele ve strachu z represí a diskriminace v Sovětském svazu v 70., 80. a 90. letech. Teď patří k 57.000 těch, kteří se vrátili do Moskvy. Jejich návrat je nejviditelnějším charakteristickým znakem obrody židovského života v zemi, která v historii patřila k nejnepřátelštějším vůči židovskému náboženství a kultuře. Jen od roku 2000 se zvýšil počet výrazně židovských komunit v Rusku z 87 na více než 200.

"Je to stále výraznější jev. A vše nasvědčuje tomu, že se vrací stále více lidí," říká jeden ze dvou hlavních ruských rabínů Berel Lazar. Alla Chudnovskaja, která v době dospívání v Sovětském svazu nebrala své židovství příliš na vědomí, teď posílá třináctiletou dceru do ultraortodoxní židovské školy. Členové její rodiny začali začleňovat do svého běžného života některé židovské praktiky. Dodržují šabat a pravidla stravování kašrut. Allina dcera nosí skrovné dlouhé sukně místo těsně obepínajících džínů, do nichž se navléká většina ruských dívek v teenagerovském věku.

"Vrátila jsem se domů a našla tu židovské centrum. Na vlastní oči jsem viděla, kolik je tu Židů. Na ulici na mě nikdo neukazuje prstem a neříká Hele, to je ta Ruska, jako tomu bylo neustále v Izraeli," vypráví Alla. "Cítím se tu jako Židovka mnohem sebejistěji než kdykoliv předtím. V Izraeli jsem vždycky byla Ruska. Tady mohu být Židovka."

Obroda judaismu ale podněcuje antisemitské nálady ruských nacionalistů, kteří se cítí ohroženi novým zviditelněním kdysi pokorné a poddajné menšiny. Nicméně vzdálenost, kterou Rusko urazilo od komunistické éry s jejími oficiálními zákazy veřejných bohoslužeb a diskriminací ohledně zaměstnání a vzdělávání, byla zjevná minulý měsíc, kdy židovský umělec Jefim Alexandrov-Zicerman zpíval na koncertě písně v jidiš před vyprodaným sálem prestižního moskevského hotelu Rossija.

Ale dokonce i v novém, tolerantnějším Rusku byl loňský rok poznamenán antisemitskými incidenty a častými politickými tirádami namířenými proti ruským židovským miliardářům, pro něž se vžilo označení oligarchové. Patří k nim i Michail Chodorkovskij, někdejší ropný magnát a Putinův odpůrce, který je vězněn kvůli obvinění z podvodů a daňových úniků.

Jen hrstka židovských vůdců považuje nejnovější antisemitské incidenty za důkaz návratu k minulosti. Většina věří, že obroda židovství je nezvratná.