Atentátníci v Londýně stejně jako v Madridu nebo v New Yorku jsou vedeni pocitem nespravedlnosti a jejich motivy jsou více politické než náboženské, soudí experti a muslimští činitelé. Sice zásadně odsuzují zaslepené násilí, píše agentura AFP, ale domnívají se, že je nejdůležitější pochopit motivaci teroristů, v níž převládá hněv a frustrace vůči západnímu světu, aby je bylo možno porazit.

"Musíme se snažit zjistit, co vede tyto lidi, aby se pouštěli do takových akcí, jak se jich zmocnila taková nenávist vůči Západu," komentuje Imran Wahid, zástupce radikální islámské strany Hizb at-Tahrír ve Velké Británii.

"Islám zakazuje zabíjení nevinných civilistů, ale tyto události přicházejí ve zvláštním kontextu. Minulý týden přišlo o život 200 afghánských civilistů (při americkém náletu) a nevyvolalo to čtyřikrát více zármutku a soucitu než v případě padesátky civilistů v Londýně," tvrdí.

Jeden z nejlepších francouzských expertů na současný arabský svět François Burgat z CNRS (Státní ústředí vědeckého výzkumu) uvažuje podobně: "Názory prostých Arabů jsou dosti stejnorodé: všichni sdílejí hluboký pocit nespravedlnosti, zatrpklosti vůči principu variabilní geometrie uplatňované Západem. Cítí tak 95 procent obyvatelstva."

"Tuto generaci zradikalizovala především Palestina, neboť západní společenství vůči Izraeli neuplatňuje pravidla, která označuje za univerzální. Druhým faktorem je Irák: nejprve irácké děti umírající kvůli embargu, potom invaze. A pak západní podpora režimům, které jsou v arabském světě chápány jako nelegitimní," říká Burgat.

Islamistická rétorika, kterou používá především Usáma bin Ládin, má menší váhu než politické požadavky, soudí britský novinář Robert Fisk, dobrý znalec Blízkého východu a jeden z mála těch ze Západu, jimž se podařilo udělat rozhovor s nejhledanějším mužem světa.

"Blair nám tvrdí, že se snaží zničit to, co nám je drahé. Oni se ale snaží spíše přimět veřejnost k tomu, aby donutila Blaira stáhnout se z Iráku, zříci se spojenectví se Spojenými státy a přestat podporovat Bushovu politiku na Blízkém východě," zdůrazňuje.

"Pro Tonyho Blaira je snadné označit tyto atentáty za barbarské, i když skutečně takové jsou, ale jak je tomu s civilisty, kteří zahynuli při invazi Američanů a Britů do Iráku? S dětmi roztrhanými tříštivými bombami? Když umírají oni, jde o 'vedlejší škody', když umíráme my, je to 'barbarský terorismus'," pokračuje.

"Usáma bin Ládin nedávno na videu řekl: budete-li bombardovat naše města, budeme my bombardovat ta vaše," připomíná Robert Fisk. "A těsně před americkými volbami řekl: ´Ptáte se, proč neútočíme na Švédsko?´"

Předseda Muslimského parlamentu ve Velké Británii Ghayasuddin Siddiqui soudí, že na prvním místě zde stojí pocit nespravedlnosti, "neustálý pocit nespravedlnosti vůči muslimům v Palestině, v Čečensku a jinde".

"V této zemi jsou ghetta. Pokud nebudeme nic dělat proti tomu, že je ze společnosti vyloučena část mladých muslimů, budou jich moci vždy využívat demagogové z našich komunit, aby dosáhli svých cílů," říká.