Česká biblická společnost letos zaměřuje svůj hlavní projekt na Etiopii, jednu z nejchudších zemí světa. Každoroční Dny bible by tak měly během října v církvích upozornit na potřebu nových překladů a distribuce biblí pro etiopské věřící a měly by pro to shromáždit také finanční prostředky.

Každý rok se tak i v Česku vybírají peníze na celosvětovou pomoc pro některou z potřebných zemí. Například v roce 2002 se podařilo získat pro tisk a distribuci biblí v Číně dva miliony korun, sdělila ČTK Česká biblická společnost.

Pracovním a úředním jazykem Etiopie je amharština, ale liturgickým jazykem etiopské pravoslavné církve dosud je semitský jazyk ge'ez, stará etiopština. V ní byla celá bible po prvních překladech z poloviny 4. století dokončena už kolem roku 600. V zemi žije mnoho různých národností, které mluví 75 odlišnými jazyky. Amharština je sice sjednocujícím prvkem, ale i překladu bible do amharštiny, více než sto let starému, lidé přestávají rozumět.

Tisk biblí v tamních jazycích a zajišťování práce řady překladatelů se děje za soustavné zahraniční pomoci. "Chtěli bychom tamní projekty podpořit jak přímluvnými modlitbami, tak finančně," vyzvala Česká biblická společnost tuzemské křesťany.

Například v roce 1986 byl zahájen projekt překladu Nového zákona do jazyka národa Gumuz. Když pak lidé v Etiopii po několika letech tuto část bible skutečně dostali, měli někteří podle ředitele České biblické společnosti Pavla Krále slzy v očích, protože poprvé slyšeli Boží slovo ve své mateřštině. Nové překlady tam podpoří růst církve a zároveň sníží negramotnost. Ti, kteří číst umějí, vedou za pomoci novozákonních textů ostatní, kteří se chtějí naučit číst.

Etiopie byla podle České biblické společnosti po Arménii druhou zemí na světě, která ve 4. století přijala křesťanství za státní náboženství. Má 62 milionů obyvatel, z toho více než 60 procent tvoří křesťané. První etiopský biskup Frumentius, Řek pocházející ze syrského přístavu Tyr, byl vysvěcen Atanášem Alexandrijským v roce 330.

Rozvojové projekty v Etiopii provádí i Ministerstvo životního prostředí ČR. Reportáž o této pomoci, včetně několika fotografií z Etiopie, byla publikována v Magazínu ChristNet.eu. Ilustrace: archiv ChristNet.eu. Informace o České biblické společnosti naleznete zde.