Světový bestseller Šifra mistra Leonarda (též Da Vinciho kód) amerického spisovatele Dana Browna, který se v nejbližších dnech dostane i na plátna kin, nelze zcela zatracovat, míní katolický učenec John Wauck. Jako profesor římské Univerzity Svatého kříže je dokonce přesvědčen, že navzdory svévolnému boření tisíciletých dogmat katolické církve, jehož se Brown dopouští, může mít jeho dílo i jistý pozitivní dopad na veřejnost, protože vyvolává zvýšený zájem o dějiny i život církve. 

Reverend Wauck přiznává jisté pozitivum Brownovu dílu i přesto, že ze strany mnoha kardinálů, teologů i historiků se novele dostalo kategorického odmítnutí a zatracení - téměř jako nástroje ďáblova. Jeden z čelných představitelů římsko-katolické církve kardinál Francis Arinze dokonce prohlásil, že křesťané by měli odpovědět na světový bestseller Dana Browna a stejnojmenný film natočený na motivy knihy, právními kroky. Díla podle něj urážejí Ježíše Krista i církev, kterou založil.

Kardinál Arinze, který pochází z Nigérie, byl loni při volbě papeže považován za jednoho z možných kandidátů na tento post. Jeho prohlášení přichází jen několik dní poté, co jiný kardinál vyzval k bojkotu filmu. Snímek bude mít světovou premiéru 17. května na festivalu v Cannes a o den později jej začnou promítat kina po celém světě, včetně České republiky.

Vatikán ale nenašel společnou řeč, jak reagovat na Šifru. Někteří katoličtí představitelé věřící sice vyzvali, aby film režiséra Rona Howarda bojkotovali ale další se domnívají, že je dobré film, v němž hlavní roli hraje oblíbený hollywoodský herec Tom Hanks, přece jen zhlédnout, protože jim to dá správné argumenty, jak úspěšně čelit domněnkám, jež autor předestírá.

Zatracujícímu postoji katolického vedení se  nelze divit, když autor například popisuje konzervativní řád Opus Dei jako organizaci, která se v honbě za mocí neštítí těch nejkrvavějších zločinů. Wauck se s dalšími katolickými vědci, a to včetně prominentních členů Opus Dei, minulý čtvrtek zúčastnil v Římě jednání fóra, které se zabývalo tezí, nakolik může Brownova kniha, a teď i její zfilmování, poškodit obraz katolické církve mezi lidmi - nebo naopak, zda vlastně nejde o cestu, jak vyvolat zájem lidí o církev. "Film vzbudí zájem ještě mnohem většího počtu lidí než kniha. Takže v tomto směru to může znamenat krok vpřed," říká profesor Wauck.

Román Šifra mistra Leonarda, který si ve světě koupilo už přes 46 milionů čtenářů, tvrdí, že Ježíš byl ženatý s Máří Magdalenou a že jejich potomci stále žijí. Další dějovou linkou je konspirativní snaha katolické církve a zejména členů Opus Dei udržet tato údajná fakta v tajnosti, a to za každou cenu, tedy i zločinu.

 Wauck ale odmítá obavy některých církevních představitelů, že Brownova kniha odvádí katolické církvi "ďáblovo dílo". Autor sice hrubě zkresluje církevní doktrínu i dějiny, nicméně skutečnost, že popularizuje diskuzi kolem některých ústředních témat církve, jako je manželství či Kristovo božství, mohou zájem o víru podpořit, míní profesor.

"Z dlouhodobého hlediska přináší Šifra mistra Leonarda křesťanství a Opusu Dei víc dobra než škod," ujišťuje Wauck. Stejně tak je přesvědčen, že obliba Brownovy knihy nevedla k úbytku věřících v kostelech. "Dopad Šifry mistra Leonarda na věřící je fakticky nulový. Brown nepřesvědčuje lidi o falešnosti křesťanství," konstatuje Wauck. Jiní účastníci fóra ale vůči Brownovi zaujali tvrdší postoj. Například kvůli tomu, že zobrazením Ježíše jako obyčejného smrtelníka podporuje tezi "méně náročné" formy křesťanství, protože "učinit z Ježíše obyčejného člověka znamená ospravedlňovat pohodlnější přístup k životu".

"Jako kniha si Šifra mistra Leonarda vlastně ani nezasluhuje žádnou větší pozornost. Když se ale na věc podíváme jako na fenomén, pak si naopak vyžaduje mimořádnou pozornost, protože knihy se prodalo téměř 50 milionů výtisků. To nám přece už něco vypovídá o naší společnosti a o světě, v němž žijeme," říká profesor Wauck. Obrovský úspěch románu podle Waucka dokládá nejen "děsivou náboženskou ignoranci" čtenářů, ale rovněž jejich přání poznat dějiny, umění a také duchovní rysy života - a to jsou přeci ty nejsilnější prvky katolické víry, dodává. Už jsem se setkal s lidmi, kteří se po přečtení Brownovy knihy vrátili ke katolické víře," ujišťuje Wauck.

I vysoký katolický hodnostář, předseda Papežské rady pro interpretaci právnických textů kardinál Julian Herranz myslí, že katolíci by měli na film odpovědět "inteligentně". Je přesvědčen, že jen tak nemůže film navzdory "lžím" poškodit katolické hnutí. Šestasedmdesátiletého Herranze neopouští optimismus, že lidé tvrzení knihy či filmu nepodlehnou. Navíc nevylučuje, že dojde k takzvanému bumerangovému jevu, který "zasáhne ty, kteří chtěli oslabit víru v Ježíše Nazaretského, syna Božího". Poukázal přitom i na svůj osobní případ: do řádu Opus Dei vstoupil, když mu bylo dvacet let, a to následkem "pomlouvačného článku, jehož obsah byl obdobný tomu, co napsal Brown, když tuto organizaci označil za tajné, fundamentalistické sdružení".

"Hodně jsem se nasmál, když jsem si Brownovu knihu četl," řekl španělský prelát v rozhovoru pro televizi. "Člověk si připadá jako někde na mafiánské scéně, na schůzkách gangsterů v Chicagu. Je to druh fikce o křesťanství založené na naprosté neznalosti. Té knize chybí jakýkoli cit pro stav společnosti."