Italští ministři stále obtížněji hledají společnou řeč. V posledním týdnu přináší média jednu zprávu za druhou o prohlášeních jednotlivých členů levicové vlády, která jsou vzápětí označena jako „soukromé názory“, a autoři těchto výroků dostávají pokárání od premiéra Prodiho. Zvláště se to týká ožehavých témat, ve kterých se koalice může snadno dostat do konfliktu s názory církevních představitelů.

Italský ministr pro vědu Mussi nakonec získal mandát pro stáhnutí podpisu z dokumentu, kterým některé země (Polsko, Slovensko, Rakousko) protestovaly proti financování výzkumu na živých embryích. Nicméně hlasování mezi italskými europoslanci o podpoře tohoto výzkumu bylo půl na půl a rozdělilo nejen radikální a umírněné levicové strany, ale i některé katolicky orientované strany samotné (např. Margherita).

Stále více italských ministrů už se deklaruje jako „zapateristé“, a po španělském vzoru se snaží prosazovat reformy, které začínají v tradičně katolické Itálii vzbuzovat obavu. Je to například určitá forma legalizace drog, kterou navrhuje ministr práce Ferrero, ale poté, co svou podporu zveřejnil, musel ji poopravit o tradiční dovětek „podle mého soukromého názoru“. Byl totiž pokárán Prodim.

Stejně pokárána byla i ministryně pro rovné příležitosti Pollastrini, když poslala pozdravný dopis účastníkům nedělního pochodu homosexuálů v Turíně, v němž uvedla, že se bude zasazovat o přijetí zákona o soužití osob stejného pohlaví a o zrovnoprávnění nesezdaných párů. Prodi na to okamžitě reagoval s tím, že jde jen „o soukromý názor ministryně“, neboť pro vládu jako celek je rozhodující program levicové koalice Unione. A tam se o ožehavých tématech mluví jen tak, aby dikce nikoho nepohoršila a každý si ji mohl vyložit po svém…

Zdá se, že dva měsíce po volbách nasadila italská vláda zapaterovský styl (včetně požadavku na co nejrychlejší stažení italského kontingentu z Iráku), ale k důrazu a přesvědčivosti pro voliče ji chybí to nejdůležitější – Zapatero v čele. Tím Prodi, jako přítel mnoha církevních představitelů,  zatím být za žádnou cenu nechce….

Autor je římským spolupracovníkem Magazínu ChristNet. Foto: www.romanoprodi.it