Když se zpráva o jejím milostném poměru donesla její rodině, matka ji varovala, že ji otec zabije. Ona ale odmítla poslušnost. Pak začaly chodit výhrůžné textové zprávy od jejích bratrů a strýců. Někdy jich bylo i 15 za den. Derya říká, že se rovnaly rozsudku smrti.

Sužovaná hanbou a strachem o život se rozhodla splnit přání rodiny. Nejdřív skočila do řeky Tigris, ale přežila. Pak se pokusila oběsit se, ale ani to se nezdařilo. Tak si podřezala zápěstí kuchyňským nožem.

"Moje rodina útočila na mou osobnost a já měla pocit, že jsem spáchala ten největší hřích na světě," vypráví Derya v útulku pro ženy, kde vyměnila závoj za tričko a džíny. "Cítila jsem, že nemám právo pošpinit čest své rodiny, že nemám právo žít. Proto jsem se rozhodla respektovat jejich přání a zemřít."

Říkají tomu "sebevraždy panen". Každých několik týdnů si v Batmanu, převážně kurdském regionu na jihovýchodě provincie Antalya, která je chudá, zemědělská a hluboce ovlivněná konzervativním islámem, vezme nějaká mladá žena život. Jiné jsou ukamenovány, uškrceny, zastřeleny nebo upáleny zaživa. Jejich "prohřešky" se pohybují od kradmého pohledu na chlapce po nošení krátkých sukní, touhu jít do kina, znásilnění cizincem nebo příbuzným či dobrovolný sexuální styk.

Podle organizací na ochranu práv žen svědčí důkazy o tom, že stále více dívek, které přijdou o "čest", je na celé dny zamykáno do místnosti spolu s jedem na krysy, pistolí nebo provazem. Jejich rodiny jim řeknou, že jedinou věcí, která leží mezi jejich hanbou a spásou, je smrt.

Batman je ponuré, prašné město s 250.000 obyvateli, v němž se náboženství střetává s tureckým sekularismem. Turecký romanopisec Orhan Pamuk vykreslil Batman ve svém nejnovějším díle s názvem Sníh, které zachycuje pátrání žurnalisty po příčinách epidemie sebevražd mezi dívkami v teenagerovském věku.

V Batmanu spáchalo v uplynulých šesti letech sebevraždu nebo se o ni pokusilo 165 lidí, z toho 102 žen. Podle pracovníka OSN zabývajícího se násilím páchaným na ženách si od počátku letošního roku vzalo život 36 žen. OSN odhaduje, že každoročně po celém světě zavraždí 5000 žen jejich příbuzní, kteří je obviní ze zneuctění rodiny; většina těchto případů se stává na Blízkém východě.

V batmanském regionu bylo zaznamenáno minulý měsíc tolik nepřirozených úmrtí, že tam OSN vyslala zvláštního zmocněnce Jakina Ertürka. Ten dospěl k závěru, že zatímco některé sebevraždy byly autentické, jiné byly pravděpodobně "vraždy ve jménu cti, maskované jako sebevraždy nebo náhody".

"Pořád zvoní telefony," konstatuje členka batmanského týmu pro prevenci sebevražd Mehtap Ceylanová. Právě před několika hodinami měla telefonát o sebevraždě šestnáctileté dívky. Podle její rodiny si prý vzala život proto, že jí nedovolili nosit džíny. Když Ceylanová navštívila její dům, sousedé jí řekli, že to bylo veselé a šťastné děvče a že v džínách chodila dívka celá léta. Ceylanová měla podezření na něco nekalého v kruhu rodiny, možná incest.

Zdejší psychologové jsou toho názoru, že převratné společenské změny v regionu otřásaném terorismem sehrály, pokud jde o sebevraždy, svou roli. Mnozí ze sebevrahů pocházejí z vesnických rodin, které utekly z hor do měst kvůli válce mezi Tureckem a Stranou kurdských pracujících (PKK), gerilovou organizací, která chce v tomto jihovýchodním regionu Turecka vytvořit vlastní nezávislý stát.

Mladé ženy jako Derya, které předtím vedly chráněný život plný striktních morálních omezení, která jim vštěpovaly jejich rodiny, se náhle ocitnou v moderním Turecku schůzek sjednávaných po internetu a MTV. Tak může vzniknout nebezpečné napětí, občas smrtící, mezi rodinami a jejich mladými dcerami, kterým se sekulární hodnoty republiky líbí.

ilustrační foto:archív Magazínu ChristNet

Modernost může přijít velmi draho. Jakmile je žena podezírána ze sexuálního vztahu, aniž by byla vdaná, svolají její mužští příbuzní rodinnou radu, aby rozhodla o jejím osudu. Jestliže se zvěst o jejich hanbě rozšíří v komunitě, rodina obvykle rozhodne, že vrátit čest jí může jen smrt provinilé dívky.

Podle ochránců lidských práv je trend vynucených sebevražd nezamýšleným a zlověstným důsledkem tlaku Evropské unie na Turecko s cílem přimět ho ke zpřísnění trestů za vraždy ve jménu cti. Donedávna někdo z členů rodiny zneuctěné dívky, obvykle bratr mladší 18 let, vykonal rozsudek smrti a vzhledem ke svému mládí byl potrestán jen krátkým vězením. Trest byl také zmírňován na základě tvrzení, že příbuzný byl ke spáchání vraždy vyprovokován.

V posledních dvou letech ale Turecko pod tlakem EU přepracovalo svůj trestní zákoník a vraždy ve jménu cti trestá doživotním vězením bez ohledu na to, zda je pachatel nezletilý. To přimělo některé rodiny, aby ve snaze ochránit syna podnikaly další kroky, například aby donutily dceru k sebevraždě nebo ji zabily a vydávaly to za sebevraždu.