Papež Benedikt XVI. se včera obrátil na Američany a jejich představitele s výzvou, aby zakládali svá politická a sociální rozhodnutí na morálních principech a aby budovali ještě spravedlivější společnost. Ve své řeči při uvítání před Bílým domem ve Washingtonu rovněž vyzval k trpělivé diplomacii při řešení mezinárodních problémů a při prosazování světového pokroku.

"Přicházím jako přítel, hlasatel evangelia a člověk s obrovským respektem k této velké pluralitní společnosti," uvedl papež poté, kdy ho oficiálně při ceremoniálu před Bílým domem přivítal prezident George Bush.

Slavnostní přehlídce vojáků v historických uniformách přihlíželi také další američtí představitelé, včetně vůdkyně demokratické opozice, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

"Tady v Americe naleznete národ, který vítá úlohu náboženství ve veřejném životě," prohlásil Bush při papežově uvítání. "Ve světě, kde někteří ve jménu Boha ospravedlňují teroristické činy, vraždy a nenávist, potřebujeme vaše poselství, že Bůh je láska," řekl.

Více než 9000 hostů uvítacího ceremoniálu papeži popřálo k jeho  81. narozeninám. Ke stejné příležitosti je v Bílém domě přichystána večerní narozeninová oslava. Papež na ni ale pravděpodobně nepřijde, protože se velkým společenským událostem zpravidla vyhýbá.

Šestidenní návštěvu USA zahájil Benedikt XVI. v úterý. Ve Washingtonu a New Yorku se setká s katolickým duchovenstvem, mládeží i představiteli jiných náboženství, pronese projev v Organizaci spojených národů, zúčastní se piety na místě teroristických útoků a bude sloužit dvě mše na baseballových stadionech.

Při soukromém rozhovoru, který navázal na uvítací ceremoniál, papež a prezident hovořili o boji s chudobou, stavu lidských práv ve světě, o potřebě náboženské tolerance, o boji proti násilnému náboženskému extremismu, stejně jako o Iráku a izraelsko-palestinském konfliktu. Papež rovněž nastolil otázku imigrace, která patří mezi horká témata současné americké politiky. Hlava katolické církve vidí řešení v rozvoji chudých zemí a v pomoci při tvorbě pracovních příležitostí, aby lidé nemuseli za obživou do zahraničí.

"Oba znovu potvrdili naprosté odmítnutí terorismu stejně jako manipulaci s náboženstvím ve snaze ospravedlnit nemorální a násilné činy proti nevinným. Hovořili také o potřebě použít proti terorismu přiměřené prostředky, které respektují osobnost člověka a jeho práva," uvádí se ve společném prohlášení po asi třičtvrtěhodinové soukromé schůzce.

Ačkoli Bush není katolík a jako většina Američanů se hlásí k protestantismu, shoduje se s papežem v řadě otázek. Oba odmítají umělé potraty, sňatky osob téhož pohlaví nebo výzkum kmenových buněk z lidských embryí. Naopak rozdílná stanoviska zaujímají v pohledu na trest smrti či na hospodářské embargo vůči Kubě. Vatikán se původně stavěl proti invazi do Iráku, nyní ale americké jednotky chápe jako stabilizační faktor, který pomáhá chránit křesťanské menšiny.

Papež se ve veřejném vystoupení nezmínil o otázkách jako jsou potraty či irácká válka a snažil se tak vyhnout dojmu, že straní některému z kandidátů v nynější prezidentské kampani. A při uzavřeném jednání Bush a papež hovořili o Iráku především v souvislosti s postavením tamější křesťanské menšiny.

Společné prohlášení se nezmiňuje o aféře s pedofilními kněžími, která před časem otřásla americkou katolickou církví. Benedikt XVI. ale dal už cestou do Washingtonu najevo, že se tomuto nejpalčivějšímu problému své církve v USA nechce vyhýbat. Na palubě letadla prohlásil, že pedofilové nemají v řadách duchovních místo a že se podobné skutky nesmějí opakovat.

Skandálu se zneužíváním chlapců v amerických katolických školách a farnostech, který stál diecéze až dvě miliardy dolarů na odškodném, se papež zřejmě dotkne při podvečerním setkání s americkými biskupy.

Benedikt je po svém předchůdci Janu Pavlu II. druhým papežem, jemuž se dostalo ceremoniálního přijetí v Bílém domě. O dnešní slavnosti hovoří americká média jako o jedné vůbec z největších v historii.

Další tisíce lidí zaplnily washingtonské ulice a zdravily potleskem projíždějícího papeže. Naproti Bílého domu nicméně protestovalo asi 200 lidí s transparentem "Katoličtí kněží jsou pedofilové".

Foto: Webové stránky Radia Vatikán a Bílého domu