Problémových vysokých škol, které mají podmíněné akreditace či podobné problémy jako KTF UK, je více. Vyučující zde mají tituly z doby minulé a jejich publikační činnost by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Proč tedy byla sebrána akreditace KTF UK? Můžou za to totiž „neznámé“ temné síly.

Když jsem před necelým měsícem otevřel kauzu KTF UK, ani ve snu mě nenapadlo, že se vytvoří „dlouhá“ diskuse probíhající přes Štědrý večer a svátky vánoční do dnešní doby.

Spousta názorů, prohlášení a polemik o smyslu této školy, o jejím směřování, o církevní hierarchii a jejímu vztahu k fakultě, to jsou dnešní výsledky (plody) „neprořezaného“ stromu, který rostl planě na konci zahrady a nazývá se Katolická teologická fakulta.

Kdo za to všechno může? „Rektor Wilhelm! To je viník, ten to všechno zavinil!“, volají příznivci sympatizují se starým vedením této fakulty. A tak si rektor UK vysloužil různé nepěkné nálepky.

Jenže rektor nebyl ten, kdo rozhodl o zrušení akreditací. O tom rozhodla nezávislá komise složená z odborníků (vysokoškolských pedagogů). A že by rektor dostal větší plat za to, že pod přímou správu dostane KTF, tak o tom silně pochybuji.

„A dále za to může kardinál Vlk. Ten totiž jiného „vlka“ chtěl z fakulty dostat, protože měli spolu osobní neshody,“ nabízeli výše zmínění příznivci starého vedení vysvětlení celé situace.

Doopravdy dobrá myšlenka, která ale postrádá logiku. Určitě je pan kardinál celý šťastný ze vzniklé situace a ze všech těch negativní zpráv, které se o církvi ve spojitosti KTF objevily.

Že má problémy KTF UK věděli ti informovanější už déle. Záhadně fungující senát fakulty, nedostatek habilitovaných pedagogů, zanedbatelná publikační činnost a mnoho dalších věcí včetně neschváleného statutu fakulty, jako by byly dlouho tiše přecházeny. Vždyť ono to nějak dopadne.

Když už začne po více jak půlročním ultimátu téct do bot, pak přijde delegace KTF na zasedání akademického senátu UK a diví se, co proti ní ti senátoři UK mají. Oni si statut zvolili. Ale že je v rozporu s nějakými předpisy a zákony, tak to jsou tedy novinky!

Prosby a pláče jsou po několika měsících málo platné. Ministerstvo reaguje rychle a KTF přechází pod správu rektora s  pozastavenou akreditaci. A tak se začnou hledat viníci celé situace.

Jedni viníci jsou novináři, kteří jsou jak vosy. Nenechají KTF ani vydechnout.

Dále církevní hierarchie a dokonce i snad samotný lucifer. Že by bylo třeba hledat chyby i na KTF UK, tak o tom někteří lidé vůbec nechtějí ani slyšet.

A tak když se viník nenachází, tak se to svede na „temné síly“ utočící na pravověří fakulty. Ty totiž vždy a všude můžou za všechno.

Já s tím "souhlasím" a mám takový návrh: Aby se fakulta vymanila z těchto sil, tak se domnívám, že už je nejvyšší čas proti těmto sílám tvrdě zasáhnout a poslat z Říma nebo University Karlovy pořádného "exorcistu" a ty "temné síly" provždy z fakulty vyhnat.