"Jste žid?" ptá se rabín v moskevské ulici kolemjdoucího. "Ano," odpovídá s úsměvem muž a vstupuje do mobilní synagogy, což je kempingový karavan zařízený jako kultovní místo. Synagoga, brázdící ulice ruské metropole, má povzbudit židy, aby se "přiblížili svým původním kořenům", píše agentura AFP.

Vozidlo pískové barvy ozdobené židovskými symboly se zastavuje na parkovišti v Tverské ulici, jedné z hlavních tepen Moskvy. Ze synagogy vystupují dva ortodoxní rabíni a upevňují na chodník žlutý panel, který poutá pozornost kolemjdoucích. Mohou si na něm přečíst: "Pojízdná synagoga. Modlitby, židovská literatura, konzultace".

I takto může vypadat sakrální prostor

"Cílem je přesvědčit lidi, aby se přiblížili ke svým kořenům," vysvětluje rabín Chaim Manklin, zatímco jeho kolega oslovuje lidi na ulici. "Je to pro židy nebo pro všechny?" ptá se mladý muž. "Je to synagoga, je pro všechny," odpovídá rabín zvědavci, který ale pokračuje ve své cestě.

U panelu se zastavuje starší muž s laptopem přes rameno a zírá překvapeně. Amir Amirov, původem z ruského Dagestánu na Kavkaze, se rozhodne vstoupit do vozu na pozvání rabína Barucha Kleinberga. "Nikdy jsem nebyl v synagoze a nikdy jsem tomu doopravdy nevěřil, ale možná mi to pomůže," říká váhavě muž a usedá proti rabínovi v karavanu. Rabín mu předvádí, jak se vážou na ruce a čelo černé pásky s částmi modlitby, a vysvětluje průběh každodenních modliteb. "Odteďka už budu chodit do synagogy, musím si na to najít čas," ujišťuje muž a opouští vozidlo.

Další kolemjdoucí je nadšen, že vidí poprvé ve skutečnosti mobilní synagogu, protože dosud ji viděl jen na internetu. "Musím to dělat (modlit se) každý den, protože jsem žid," říká Američan Boris Katz, který žije tři měsíce v roce v Moskvě a zbytek v Los Angeles. Bere si jeden exemplář modlitební knihy (tóry) a za pravidelného kývání čte modlitby. Potom mobilní synagogu opustí.

Rabín Kleinberg jezdí ulicemi Moskvy se svou mobilní synagogou na rušná místa hlavního města každé odpoledne s výjimkou soboty, kdy mají židi šabat. Myšlenka mobilní synagogy se zrodila v roce 1974 v New Yorku a v Rusku se objevila poprvé v roce 1991, po rozpadu Sovětského svazu, řekl mluvčí synagogy Beise Menachema Andrej Gloster. "To ale netrvalo dlouho, rabín, který ji měl na starost, odjel do New Yorku. Znovu se mobilní synagoga v Moskvě objevila v roce 2007 a měla velký úspěch," říká Gloster. "Do naší synagogy přichází hodně lidí teprve poté, co navštívili tu mobilní."

V Rusku je podle agentury AFP kolem 230.000 židů, což je dvakrát méně než v roce 1989. Mnoho z nich víru nepraktikuje. Po rozpadu Sovětského svazu mnoho židů odešlo do USA nebo Izraele.