Jistě by nebylo dobré snižovat význam osobnosti, která v čele diecéze vstane. Ta je mimořádně důležitá, ať již z pohledu možností diplomaticko-politických, psychologických, organizačních i duchovních. Nový biskup usedne na katedru, kterou užívaly mimořádné osobnosti českých dějin, a musí počítat s tím, že s nimi bude také srovnáván. To, co ale nesmí být vnímáno jako druhořadé, je program, s jakým bude svůj úřad vykonávat. Církevní veřejnost nemůže ovlivnit osobnost, ale právě tento program ovlivnit může, a dokonce musí. Dokud není známé konkrétní jméno, je zde nejširší prostor pro seriózní a hlubokou diskusi, který je nutný maximálně využít. Primas český ovlivňuje život celé církve u nás, a proto tato diskuse musí být vedena nejen Pražany, ale všemi věřícími.

Úkoly je možné rozdělit do několika významných skupin - politické, katechetické, pastorální a vnější. Mezi přední politické úkoly bude bezesporu patřit narovnání vztahu církve a státu. Na to čekají i zástupci jiných denominací. V této diskusi je klíčové především stanovisko primase českého a vstřícnost politiků. Mezi další témata bude jistě patřit spor o katedrálu nebo nalezení shody v tom jak a z čeho financovat například opravy církevních památek, které jsou v Praze jedním z největších turistických cílů. Pokud nový primas nebude zatížen předchozími osobními spory s konkrétními představiteli státní moci a pokud se mu podaří přimět alespoň k toleranci některé hlasité duchovní, pak jsou možnosti úspěchu v této rovině možné, dokonce i pravděpodobné.

Katechetická skupina úkolů se bude týkat především přístupu ke vzdělávání. Není to jen otázka edukace laiků v rámci programu "učící se církev", který zřejmě většinou vyzní do ztracena, ale hledání komplexnějších přístupů. Velkou možností jak dostat křesťanství na školy je například dynamicky se rozvíjející etická výchova. Zájem je ale také o diskusní panely a kulaté stoly. Prostor existuje v oblastech celoživotního vzdělávání či universitních předmětech. A pak je zde také oblast internetu, na kterém je současné biskupství velice aktivní. Od biskupa tedy očekávejme jasný signál v tom, jakým směrem chce církev v této oblasti vykročit a na co se chce, anebo personálně může, soustředit.

Do skupiny nesoucí název pastorální by měla patřit celá řada podnětů pocházejících od Benedikta XVI., které pronesl při nedávné návštěvě. Je to pastorace a formace věřících, aby byly schopní a ochotní vydávat přesvědčivé svědectví o Kristu. Církev musí přicházet na místa, ze kterých se v Česku stahovala - ať je to veřejný život, média, umění nebo vzdělávání, a přinášet do nich témata, která jsou pro současnou společnost potřebná. Současně je zřejmé, že majoritními nositeli této aktivity nemohou být kněží, ale pastoračně formovaní laici. Jejich začlenění do aktivní služby v církvi, nové aktivity směřující k posílení role rodin na životě církve budou velká témata, která bude muset budoucí primas řešit.

V neposlední řadě je to pak signál směrem k široké veřejnosti. Nový biskup bude stát před těžkým úkolem - učinit církev přitažlivější a zajímavější, atraktivnější a přístupnější, a přitom z ní neučinit povrchní a módní záležitost, součást intelektuální image. Najít rovnováhu mezi otevřeností a přístupností a relativizací hodnot či populismem není jednoduché, avšak i přesto je nutné se o to snažit.

Mediální zkratka, že byl kardinál Vlk neúspěšným biskupem, je nesprávná. Byl to on, kdo musel v první polovině devadesátých let řešit problematiku sjednocení oficiální církve s tou podzemní, kdo musel léčit bolesti způsobené komunismem v řadách kléru i věřících v nejširším slova smyslu. Stal se politickým tématem, prvkem, který je možný začlenit do volební kampaně, což není ani tak jeho chyba, jako spíše nutný důsledek porevolučních změn v politice i církvi. Za současným arcibiskupem stojí hned několik návštěv papežů u nás. Jistě mnohé z toho, co dělal, se nepovedlo, mnohé šlo udělat lépe. Ale jsem hluboce přesvědčen, že zde nebylo a není mnoho lidí, kteří by dokázali úřad primase českého zastávat lépe. A nakonec snad jen zdůrazněme, že úřad biskupa je především službou Bohu a je to právě Bůh, který bude život každého z nás posuzovat.