Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman vysílá do Vatikánu Forejta, aby předal pozvání papeži

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. dubna 2013 22:07
Zeman vysílá do Vatikánu Forejta, aby předal pozvání papeži

Miloš Zeman
Autor: Zemannahrad.cz

Praha/Řím - Miloš Zeman vysílá do Vatikánu šéfa svého protokolu Jindřicha Forejta, aby tam ve středu na zvláštní schůzce papeži Františkovi předal pozvání k návštěvě České republiky. Ta se nyní jeví jako ne příliš pravděpodobná. Český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík ČTK řekl, že o plánu na předání dopisu neví. Mluvší prezidenta Hana Burianová ale uvedla, že Hrad věc konzultoval i s českou diplomacií.

"Bude to v průběhu dne a bude to trvat jenom pár minut. Půjde opravdu jenom o to předání těch dvou dopisů," řekla Burianová o pozvánkách českého prezidenta a církve. Hrad do Vatikánu podle Burianové vysílá Forejta kvůli tomu, aby prezident zdůraznil, jak mu na pozvání záleží. První květnový den je dnem volna i ve Vatikánu. "Nevidíme v tom jediný problém, proč by to předání nemohlo proběhnout v průběhu státního svátku," dodala.

"Já oficiálně o žádném dopise a předávání nevím," řekl ČTK Vošalík. Podle diplomatických zvyklostí obvykle podobná pozvání přes české ambasády chodí. "Je to prokonzultováno nejenom s panem velvyslancem nebo s ministerstvem zahraničí, ale samozřejmě i s nunciem a panem (kardinálem Dominikem) Dukou," uvedla však hradní mluvčí.

Forejt se ČTK k detailům předání pozvánky odmítl vyjádřit. Muž, který působil i u prezidenta Václava Klause, usiloval o post velvyslance ve Vatikánu. U Zemana nakonec zůstal, podle informací ČTK by ale o diplomatické místo nadále stál.

Česká republika by si přála, aby v červenci papež přijel na Moravu na cyrilometodějské oslavy. Vatikánský mluvčí už oznámil, že papež letos uskuteční jen jednu zahraniční cestu - pojede na setkání křesťanské mládeže do Brazílie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)