Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jubileum Českého rozhlasu doprovodí v sobotu bohoslužba ve sv. Vítu

Domácí zpravodajství / juml / Český rozhlas / 16. května 2013 6:06
Jubileum Českého rozhlasu doprovodí v sobotu bohoslužba ve sv. Vítu

Budova Českého rozhlasu v Praze
Autor: Český rozhlas / Jan Rosenauer

Praha - Ve chvíli, kdy před 90 lety začalo první vysílání Československého rozhlasu, bude v sobotu ve svatovítské katedrále probíhat ekumenická bohoslužba. Má připomenout důležitost svobody médií, a také roli rozhlasu v našich dějinách i v současnosti. Spolu s kardinálem Dominikem Dukou se bohoslužby zúčastní i zástupci dalších křesťanských církví.

V sobotu 18. května 1923 se ve 20 hodin 15 minut ze stanu v Praze - Kbelích ozvalo první „Haló, haló“. Od toho okamžiku se píše příběh instituce, která zrcadlí a dokumentuje dějiny naší země.

Při ekumenické vigilii budou symbolicky připomenuty okamžiky, kdy rozhlas stál na straně národa, pravdy a svobody, ale i období, kdy se stal nástrojem dvou totalit. Byly to ale opět  rozhlasové vlny, jež se v nejtěžších obdobích staly nositelem důležitých informací, když domácí rozhlas nemohl svobodně vysílat.

Během 2. světové války se "Volá Londýn" stalo synonymem svobody. V období železné opony nastoupila především Svobodná Evropa a později i další stanice, kde působili čeští novináři. Smyslem bohoslužby je i poděkování za všechny občany, kteří spolu s rozhlasem bojovali za svobodu, zvláště pak za ty, kteří za ni položili život. 

Ekumenická bohoslužba začíná v sobotu 18. května ve 20 hodin. Hudebně ji doprovodí sbor Bubureza se sbormistryní Miloslavou Vítkovou. Zaznějí skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho: Laudate pueri Dominum, Henryho Badingse: Kyrie eleison,  Vyitautase Miškinise: Ave Regina Coelorum a hymnus Veni Creator Spiritus.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)