Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Horu Matky Boží v Králíkách se po roční pauze vrací mše

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 27. června 2013 13:03
Na Horu Matky Boží v Králíkách se po roční pauze vrací mše

Letecký pohled na klášter
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Králíky (Orlickoústecko) - Na Horu Matky Boží v Králíkách na Orlickoústecku se více než po roční pauze vrací pravidelné mše i poutě. Poutní místo, které v poslední době skomíralo, se má od léta stát znovu jedním z duchovních center královéhradecké diecéze. ČTK to řekl biskupský sekretář Petr Suchomel.

"Kostel a klášter, které dosud spravoval řád redemptoristů, převzala hradecká diecéze. A ta má s mariánským poutním místem velké plány. Nejenže se na místo vrací duchovní správa a poutě, ale v budoucnu ho oživí i další pastorační aktivity. Znovu by se tak mělo stát jedním z významných duchovních center diecéze," uvedl Suchomel. Biskup Jan Vokál s tímto záměrem vyšle na Horu Matky Boží jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků, dosavadního biskupského vikáře pro pastoraci a církevní školství Karla Moravce.

Nově jmenovaný biskupský delegát a rektor oficiálně převezme správu kostela od provinciála redemptoristů při mši v neděli 28. července 2013 v 10:00 hodin. Od toho dne budou v poutním kostele pravidelné bohoslužby. "V neděli 18. srpna v 10:00 hodin pak nové uspořádání slavnostně stvrdí diecézní biskup Jan Vokál, který bude na Hoře Matky Boží sloužit Mši svatou při obnovené hlavní pouti," dodal Suchomel. 

Poutní komplex založil na sklonku 17. století králický rodák Tobias Jan Becker. Celý areál i s kostelem byl dokončen v roce 1710. V polovině 19. století klášter vyhořel. Z barokní výzdoby mnoho nezůstalo. Opravy trvaly pouhý rok, vybavení bylo obnoveno až na konci století v novorenesančním stylu.

Poutní i turistické místo loni navštívilo asi 20.000 poutníků i turistů, přitom před lety byla návštěvnost o 10.000 lidí vyšší. Areál se postupně s pomocí nájemce zpřístupňuje od roku 2010. Návštěvníci si mohou prohlédnout zahradu, opravené nádvoří, ambity s obrazy, oltáři či betlémem. Uvidí hrobku, kde jsou pochovaní redemptoristé, a mohou si prohlédnout kapli se schody, v nichž jsou uchované malé relikviáře. Loňskou novinkou se stal památník internace, který připomíná komunistickou likvidaci církve v 50. letech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)