Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Statisíce mladých lidí na setkání katolíků v Riu

Ze světa / vlu / ČTK / 23. července 2013 22:57
Statisíce mladých lidí na setkání katolíků v Riu

Světové dny mládeže v brazilském Rio de Janeiru
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Rio de Janeiro - Statisíce mladých katolíků z celého světa se dnes večer sešly na pláži Copacabana v brazilském velkoměstu Rio de Janeiro na zahájení Světových dnů mládeže. Vyvrcholením obří akce má být čtvrteční návštěva papeže Františka, který je od pondělka v Brazílii na své první zahraniční cestě od nástupu do čela katolické církve.

Mši na pláži bude později večer sloužit místní arcibiskup Orani Joao Tempesta, který také přivítá poutníky. V Riu se na pětidenním festivalu čeká na půldruhého milionu lidí z celého světa. Šestasedmdesátiletý papež pocházející ze sousední Argentiny nemá na dnešek naplánovaný žádný veřejný program. Předpokládá se, že se zotavuje po pondělním dlouhém letu.

Přináším Ježíše Krista!

Při oficiálním uvítacím ceremoniálu v zahradě paláce Guanabara, který je sídlem vlády brazilského spolkového státu Rio římský pontifik řekl: „Nemám zlato ani stříbro, avšak přináším to nejcennější, co mi bylo dáno: Ježíše Krista! Přicházím Jeho jménem, abych přiživil plamen bratrské lásky, který plane v každém srdci. Toužím, aby se všem společně a každému zvlášť donesl můj pozdrav: „Pokoj Kristův ať je s vámi!“ 

Papeže hned po příletu do Ria de Janeiro bouřlivě vítaly davy věřících, kteří na několik minut zablokovali cestu papežově koloně z letiště; hodně lidí se snažilo otevřenými okénky dotknout papežových rukou. Pontifik se stále usmíval, ale jeho okolí prý bylo vyděšené a hovořilo o potřebě přehodnotit bezpečnostní opatření. Ta nyní analyzují brazilské úřady. Na mariánském poutním místě, které má František ve středu navštívit, našla policie v neděli výbušné zařízení.

"Děkuji! Děkuji! Děkuji vám všem a všem úřadům za skvělé přivítání," napsal dnes František na Twitteru.  

Policie v pondělí v Riu rozháněla slzným plynem demonstranty protestující proti vládě i proti nákladům vynaloženým na papežovu návštěvu. Vysoké veřejné výdaje na velké akce jako návštěva papeže či chystaný světový šampionát ve fotbale byly jednou z příčin série statisícových demonstrací, při kterých minulý měsíc v Brazílii zemřelo nejméně pět lidí.

Světové dny mládeže katolická církev pořádá pravidelně od 80. let minulého století. Tato setkání i díky účasti papeže přitahují davy věřících: v Madridu v roce 2011 přišlo přes dva miliony lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)