Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavní věřící slaví 1025. výročí přijetí křesťanství na Rusi

Ze světa / juml / ČTK / 24. července 2013 14:02
Pravoslavní věřící slaví 1025. výročí přijetí křesťanství na Rusi

Obnovený Chrám Krista Spasitele v Moskvě
Autor: Wikipedia.org / Alvesgaspar / Wikimedia Commons

Moskva/Kyjev - Slavnostní bohoslužbou v moskevském chrámu Krista Spasitele dnes v Rusku začaly oslavy 1025. výročí přijetí křesťanství na Rusi. Blahopřát ruským souvěrcům přijeli do Moskvy zástupci patnácti samostatných pravoslavných církví včetně reprezentantů pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Hlavním centrem oslav se v příštích dnech stane ukrajinská metropole Kyjev, kolébka křesťanství východních Slovanů.

Do moskevského chrámu byl za velkého zájmu věřících dopraven posvátný Svatoondřejský kříž, na němž byl kolem roku 60 podle legendy ukřižován "první povolaný" apoštol Ondřej, patron Ruska a první konstantinopolský patriarcha. Právě od jeho osoby a misijní činnosti se podle pravoslavné věrouky odvíjí duchovní základy východního křesťanství.

Za prvního šiřitele křesťanství v Rusku je považován mocný vládce Kyjevské Rusi Vladimír I., který přijal křest z rukou východní církve v roce 988. Vedení pravoslavné církve, podřízené byzantské Konstantinopoli, sídlilo zpočátku v Kyjevě. Koncem 13. století bylo přesunuto do ruského Vladimiru a v roce 1325 do Moskvy.

Oslavy 1025. výročí křesťanství na Rusi trvají celý letošní rok a jejich součástí je v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku stovka velkých náboženských a kulturních akcí, výstav, náboženských poutí, festivalů a vědeckých konferencí. Slavnosti vyvrcholí tuto neděli, kdy se na 15 minut rozezní zvony tisíců pravoslavných kostelů.

Ještě předtím se ale centrum oslav přemístí z Moskvy do Kyjeva. Speciálním vlakem, ve vagonu přebudovaném na modlitebnu, odjede v pátek do ukrajinské metropole i Svatoondřejský kříž.

Až do konce příštího týdne si tisíce věřících budou připomínat významné výročí při bohoslužbách pod širým nebem. Největší z nich se připravuje na neděli na chrámovém náměstí v areálu Kyjevskopečerské lávry, starobylého kláštera založeného v centru Kyjeva v polovině 11. století. Kyjev se už několik týdnů připravuje na příliv tisíců poutníků, na hladký průběh oslav dohlíží kyjevská radnice i ukrajinská vláda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)