Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Aukce děl má pomoci vrátit nejstarší varhany v Plzni do kostelíka

Kultura / vlu / ČTK / 9. září 2013 15:29

Plzeň - Netradiční akce má pomoci vrátit nejstarší varhany v Plzni a na Plzeňsku vůbec do malého kostelíka U Ježíška. Benefiční aukcí více než 40 výtvarných děl chtějí organizátoři získat peníze na první etapu opravy kůru z roku 1807. Pokud by se podařilo dát dohromady zhruba 100.000 Kč, mohly by se už na Vánoce varhany rozeznít kostelíkem. Novinářům to řekl plzeňský architekt Jan Soukup ze Sdružení pro obnovu památek v Rokycanech a okolí, jež se o památku stará od roku 2001. Dosud dalo sdružení do objektu kolem osmi milionů korun.

"Varhany pocházejí z druhé poloviny 17. století, v roce 2006 jsme na ně získali grant, jsou tak zrestaurované a uložené v katedrále svatého Bartoloměje. Opravit musíme ještě kůr, prohlídka ukázala, že není v tak špatném stavu, jak jsme si mysleli," uvedl.

Podle Soukupa byly při opravě v roce 1936 vsazeny do kůru železa, tím se stavba vyztužila, odpadá tak strach vrátit na něj varhany. Projekt obnovy kůru počítá s tím, že se v první etapě upraví pohledová část a vrátí se mu původní barevnost, v druhé bude potřeba opravit podlahy a zadní část. "Práce na první části, na níž je potřeba 90.000 až 100.000 korun, by trvaly zhruba měsíc," uvedl Soukup.

Sdružení má ze svého připraveno 20.000 korun, 10.000 korunami přispěl městský obvod. Zbytek by mohla přinést právě aukce. "Dražit se bude 43 děl za celkovou vyvolávací cenu kolem 60.000 korun. Jde o práce studentů umělecké školy Zámeček, Ústavu umění a designu Západočeské univerzity a výtvarníků zvučných jmen z unie výtvarných umělců," uvedla Markéta Čekanová z tiskového servisu. Lidé si mohou koupit třeba plastiku Františka Bálka, počítačovou grafiku od Jaroslava Zapletala, obraz od Jindřicha Bílka a další. U některých děl se začíná i na částce 100 Kč. Aukce se koná v pondělí 23. září v 18:00.

Kostel U Ježíška, jediný tohoto jména v ČR, nikdy nepatřil církvi, vždy byl v soukromých rukou, nyní ho vlastní město. Od roku 2001 se chátrající kostelík dočkal velkých oprav, rekonstrukcí krovů, střech, věžičky a kleneb. Občanské sdružení díky dotacím, grantům a sponzorům investovalo do záchrany kolem osmi milionů korun. V budoucnu plánuje opravu mobiliáře, restaurování odhaduje na tři miliony Kč. Nutné jsou také terénní úpravy, na něž už existuje projekt, mají chránit památky před větším spádem vody.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)