Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba ve svatovítské katedrále završí v neděli festival Mene tekel

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 27. února 2014 9:42
Bohoslužba ve svatovítské katedrále završí v neděli festival Mene tekel

Památník obětem komunismu v Praze pod Petřínem
Autor: army.cz

Praha - Ekumenickou bohoslužbu za popravené, umučené a zemřelé politické vězně v rámci festivalu Mene Tekel bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v neděli 2. března od 14.00 hodin sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Kázání přednese Pavel Černý, kazatel Církve bratrské a emeritní předseda Ekumenické rady církví.

V programu vystoupí studenti sedmého ročníku Taneční konzervatoře hl. m. Prahy Bohemia Balet v choreografii Aleny Drapalíkové. Taneční vystoupení je věnováno památce lidí, kteří vzdorovali zvůli a násilí. Mladí taneční umělci chtějí tancem zprostředkovat umělecký a lidský prožitek, jenž by měl být vyjádřením jejich úcty a obdivu k síle touhy člověka po svobodě.

Hudební dramaturgie Mgr. Josef Kšica a Mgr. Jan Steyer. Zazní „Suita pro smyčcový orchestr"- 5. část — Andante od Leoše Janáčka. Přímluvy a poděkování pronesou za KPV ČR MUDr. Naděžda Kavalírová, Ing. František Šedivý a Leo Žídek. Jména popravených mladých lidí, báseň Jana Zajíce, dopisy na rozloučenou, psané popravenými studenty, a dopis maminky popraveného studenta přečtou studenti PF UK Ivana Bláhová, Anna Frantalová, Lukáš Blažek a Jan Váňa.

Akce se koná ve spolupráci s Ekumenickou radou církví, Arcibiskupstvím pražským, Konfederací politických vězňů ČR, katedrálním sborem a jeho sólisty, Pěveckým sborem ČVUT a studenty Právnické fakulty UK. Organizátoři festivalu Mene tekel (název je odvozen od nápisu „Mené, mené, tekel, ú-parsín“ napsaného na stěně královského paláce krále Belšesara, který byl varováním pro pyšného krále, syna mocného Nabúkadnesara, jenž se podle knihy Daniel povýšil nad Pána nebes) jako již každý rok připravili sedm dní k oživení paměti a (s)vědomí české společnosti. Představovány jsou svědectví bývalých politických vězňů, umělecká reflexe doby totality v českém filmu, objektivní pohled historiků, filmové a televizní dokumenty, knihy s příběhy živoucích legend, verše žalářovaných mužů a žen, rozsudky, dopisy, osobní věci vězněných, pohled dětí na druhou polovinu dvacátého století a další. Více na www.menetekel.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)