Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijme ukrajinského premiéra i polského prezidenta

Ze světa / vlu / ČTK / 26. dubna 2014 9:03
Papež přijme ukrajinského premiéra i polského prezidenta

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Casa Rosada / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes, den před svatořečením bývalých hlav katolické církve Jana Pavla II. a Jana XXIII., přijme nejvyšší představitele několika států, kteří na slavnostní obřad přijíždějí. Na audienci bude mimo jiné ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, polský prezident Bronislaw Komorowski či belgický královský pár. Účast na nedělním svatořečení potvrdilo více než 40 světových vůdců.

K audienci dojde v době velmi vyhrocené situace na východě Ukrajiny. Proruští separatisté před několika dny obsadili vládní i policejní budovy v některých východoukrajinských městech a část z nich požaduje připojení k Rusku. Ukrajinská armáda se snaží nastolit pořádek a zahájila ve východních oblastech vojenskou operaci. Rusko mezitím vyhrožuje, že bude rusky mluvící občany na východě Ukrajiny bránit, a uspořádalo vojenské cvičení přímo u hranic, které se sousední zemí sdílí.

Nový ukrajinský premiér odcestoval do Říma již v pátek; dnes ho čeká spolu s ostatními hlavami států a vlád audience u papeže a v neděli se zúčastní slavnostní ceremonie svatořečení.

Papež František se o dění v postsovětské zemi velmi zajímá. Již několikrát vyzval k míru a dialogu na Ukrajině a svou výzvu zopakoval i během nedávného velikonočního poselství. Vyjednávači by se podle Františka měli v zemi snažit zabránit jakémukoli násilí a v "duchu jednoty a dialogu nalézt cestu, jíž se země v budoucnosti vydá", uvedl papež před týdnem při nedělním požehnání Městu a světu (Urbi et orbi).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)