Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duchovní program prezidenta Gaucka v Praze

Domácí zpravodajství / juml / e-cirkev.cz / 6. května 2014 19:34
Duchovní program prezidenta Gaucka v Praze

Prezident Gauck v rozhovoru s Danielem Fajfrem a kardinálem Dukou, Vyšehrad 6. května
Autor: Petr Grulich

Praha - Součástí programu návštěvy spolkového prezidenta Joachima Gaucka bylo i setkání s náboženskou obcí v České republice, reprezentovanou zástupci většiny křesťanských církví a židovské obce.

„Na prahu baziliky vítali hosty představitelé kapituly, probošt bratr Anton M. Otte a kapitulní děkan Tomáš Holub, které doprovázel arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka. Kromě prohlídky baziliky a představení všech zúčastněných, byly součástí setkání pozdravy předsedy Ekumenické rady církví v ČR Daniela Fajfra a pana prezidenta.

Předseda ERC ve svém pozdravu podal rámcovou informaci o soužití církví a náboženských společností v České republice a o vztahu mezi církvemi a státem. Pan prezident se stejně jako i na dalších místech a při dalších vystoupeních nevyhnul problematice česko-německého soužití a vzájemné minulosti, které se týkalo i datum setkání. Nicméně však oba řečníci nejvíce poukazovali na to, že mimořádnost takového setkání byla v tom, že nebylo určeno žádnými jinými zájmy, než příslušností k jednomu Božímu lidu,“ popisuje setkání synodní senior ČCE Joel Ruml.

Duchovní program prezidenta Gaucka v Praze

Představitelé českých církví a prezident Gauck, Vyšehrad 6. května
Autor: Petr Grulich

Proto do programu pondělní duchovní hodinky patřila modlitba, kterou proslovil Joel Ruml, následovaná společnou modlitbou Páně, znějící oběma jazyky. Společná procházka pak vedla na vyšehradský hřbitov ke hrobu Milady Horákové, k památníku kněží, řeholníků a řeholnic, obětem fašismu a komunismu a ke hrobům Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Na každém místě prezident položil květiny.

„Setkání sice podléhalo přísným protokolárním pravidlům a zvyklostem, ty však nesvazovaly natolik, aby nebylo patrné sdílené pouto víry v Boha. Díky společné základně víry byla atmosféra setkání odlehčená s patrnou vděčností za to, že vztahy mezi oběma národy jsou nejlepší za poslední dlouhá desetiletí. Také díky úsilí církví z obou zemí se daří postupně zacelovat rány minulosti a nastavit novou úroveň vztahů,“ doplňuje Joel Ruml.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)