Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelický farář a emeritní německý prezident Gauck slaví osmdesátiny

Ze světa / kir / ČTK / 24. ledna 2020 9:05
Evangelický farář a emeritní německý prezident Gauck slaví osmdesátiny

Spolkový prezident Joachim Gauck
Autor: Wikipedia.org / Tobias Kleinschmidt / Wikimedia Commons

Rostock/Praha - Evangelický pastor Joachim Gauck, který dnes 24. ledna slaví osmdesátiny, byl v letech 2012 až 2017 německým prezidentem a stal se první hlavou státu pocházející z někdejší komunistické Německé demokratické republiky. Gauck byl již před nástupem do funkce prezidenta morální autoritou uznávanou téměř celým politickým spektrem a uznání sklízel i jako prezident, třebaže krajně pravicové síly mu nemohly přijít na jméno kvůli jeho postoji k migrační krizi. Gauck se netajil svým odporem k ideologiím omezujícím svobodu a lidská práva, bez ohledu na to, zda přicházejí zleva či zprava. Ostře také kritizoval nedostatek evropské solidarity v migrační krizi a nespokojenost dal najevo především nad přístupem bývalých komunistických zemí.

Joachim Gauck se narodil 24. ledna 1940 v severoněmeckém Rostocku. Město ležící na pobřeží Baltu se po druhé světové válce stalo součástí východního Německa. Tato skutečnost počátkem 50. let tragicky poznamenala osud Gauckovy rodiny. Jeho otec byl tehdy odvlečen do sibiřského gulagu, v němž strávil čtyři roky. V roce 1965 dokončil Gauck studium teologie a začal působit jako evangelický pastor. V podzimních měsících roku 1989 patřil evangelický pastor Gauck k organizátorům protirežimních protestů ve východním Německu.

Krátce po pádu berlínské zdi byl Gauck zvolen poslancem historicky posledního východoněmeckého parlamentu. Na starost měl řízení výboru parlamentu pro dohled nad rozpuštěním ministerstva státní bezpečnosti. Do širšího povědomí se dostal v roce 1991, kdy se ujal vedení nově zřízeného úřadu Spolkového zmocněnce pro dokumenty ministerstva státní bezpečnosti bývalé NDR. Tato instituce byla první svého druhu v bývalém sovětském bloku a s stala se symbolem vůle zúčtovat s komunistickou minulostí. V čele úřadu stál Gauck po dvě funkční období, tedy po maximální dobu, kterou příslušný zákon dovoluje. Za tu dobu si získal vysoký morální kredit, který mu později pomohl ke zvolení prezidentem.

Evangelický farář a emeritní německý prezident Gauck slaví osmdesátiny

Luterský pastor Jochen Gauck na výletu evangelické mĺádeže, Rostock 1986
Autor: Christnet.eu / Jan Uhlíř

Po svém odchodu v říjnu 2000 se věnoval hlavně přednáškové činnosti a několik let působil ve vedení monitorovacího střediska pro rasismus a xenofobii (EUMC).

O křeslo spolkového prezidenta se Gauck poprvé ucházel v červnu 2010 s podporou opozičních sociálních demokratů a Zelených. Evangelický pastor řádně potrápil vládního kandidáta Christiana Wulffa, kterého parlament zvolil až ve třetím kole volby. Prezidentem byl Gauck zvolen v březnu 2012 poté, co jeho předchůdce Joachim Wulff na prezidentský úřad rezignoval kvůli podezření, že ještě jako ministerský předseda Dolního Saska zneužil svého postavení k osobnímu prospěchu (soud jej posléze tohoto obvinění zbavil). Zvolen byl hladce jako nestraník, kterého podpořilo 80 procent volitelů.

V roce 2008 inicioval spolu s Václavem Havlem a několika dalšími osobnostmi takzvanou Pražskou deklaraci, vyzývající parlamenty k přijetí zákona, jenž by uznal zločiny komunismu za zločiny proti lidskosti. Už jako prezident si Gauck vykoledoval žalobu od krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa za to, že účastníky protiazylantských demonstrací označil za "šílence". Ústavní soud se však Gaucka zastal.

V roli spolkového prezidenta navštívil Gauck třikrát i Českou republiku. V říjnu 2012 se jako první německý prezident osobně poklonil památce obětí nacistického masakru obyvatel středočeských Lidic. V roce 2014 přijel do Česka hned dvakrát; nejprve na květnovou státní návštěvu a posléze na oslavy čtvrt století od pádu komunismu. Během vzpomínkové akce jej tehdy omylem zasáhlo do hlavy vajíčko, které na pódium hodili odpůrci českého prezidenta Miloše Zemana.

Loni v lednu převzal v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV., kterou společně udělují Univerzita Karlova a hlavní město Praha. Stal se tak jejím sedmým nositelem od roku 1993.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)