Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ukončil návštěvu Jordánska, dnes zavítá do Betléma

Ze světa / juml / ČTK / 25. května 2014 7:09
Papež ukončil návštěvu Jordánska, dnes zavítá do Betléma

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Ammán/Betlém/Jeruzalém - Papež František včera v jordánské metropoli Ammánu, kde zahájil třídenní návštěvu Blízkého východu, vyzval k rychlému ukončení syrské války. Při setkání s králem Abdalláhem II. také ocenil pomoc Jordánska syrským uprchlíkům. Papež také sloužil mši na ammánském stadionu a v rámci své cesty navštíví rovněž Izrael a palestinský Betlém.

Jordánsko chválil za to, že vytváří prostředí, v němž mohou žít v sounáležitosti křesťané s muslimy. "Svoboda náboženství je základní lidské právo a doufám, že bude zaručeno na Blízkém východě a celém světě. Křesťané jsou a považují se za plnoprávné občany Blízkého východu," řekl František při audienci v královském paláci. Kromě Abdalláha II. byla přítomna také královna Ranja a jejich děti.

"Vyzývám Jordánsko, aby dále hledalo cestu k trvalému míru pro tuto oblast. Je třeba rychle řešit krizi v Sýrii stejně jako najít spravedlivé řešení izraelsko-palestinského konfliktu," sdělil František před jordánským panovníkem. Syrská válka má od roku 2011 na 160.000 obětí a miliony lidí kvůli ní uprchly. Jordánsko se ujalo 600.000 z nich.

Král Abdalláh se distancoval od radikálního islámu, když řekl, že islám je náboženství souladu, slitování a spravedlnosti. "Jordánsko odmítá nesprávná tvrzení těch, kdo šíří nenávist a kdo rozdělují. Říkám důrazně, že komunita arabských křesťanů je nedílnou součástí Blízkého východu," prohlásil.

Papež pak po odjezdu z jeho paláce sloužil mši před asi 20.000 lidmi, kteří přišli na stadion v Ammánu. Mezi přítomnými byli kromě Jordánců také uprchlíci ze Sýrie a Iráku nebo Palestiny. Mnozí z nich prchli před boji, ale jiní také před utiskováním za svou víru. K těm patřil také Iráčan Sámir Bulus z Mosulu, jehož rodina čelila hrozbám za to, že se hlásí ke křesťanství. "Odejdu kamkoli, kde je pro nás bezpečno. Náboženský extremismus křesťany ohrožuje," sdělil agentuře Reuters.

Pobyt v Jordánsku zakončil u řeky Jordánu. Zamířil do Betánie, kde podle křesťanské víry působil Jan Křtitel, a setkal se zde se syrskými uprchlíky. Při té příležitosti apeloval na mezinárodní společenství, aby dělalo víc tváří v tvář přílivu běženců ze Sýrie. Kromě toho opět vybídl k obnovení mírových rozhovorů s cílem nalézt řešení více než tříleté syrské krize. "Řešení nemůže přijít jinak než prostřednictvím dialogu, umírněnosti," prohlásil mimo jiné podle agentury AFP.

Papež František dnes bude sloužit mši na náměstí Jesliček v Betlémě. Na západním břehu Jordánu ho také ve druhý den návštěvy na Blízkém východě čeká setkání s palestinským vedením, oběd s palestinskými rodinami a soukromá návštěva baziliky Narození Páně postavené nad domnělým rodištěm Ježíše Krista.

V podvečer se papež sejde v Jeruzalémě s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)