Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Romové z celé země se dnes vypraví na tradiční pouť na Svatý Kopeček

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 20. září 2014 8:24
Romové z celé země se dnes vypraví na tradiční pouť na Svatý Kopeček

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce
Autor: Wikipedia.org / Tom. Hanek / Creative Commons

Olomouc - Několik set Romů z celé České republiky i ze Slovenska se dnes sjedou na Svatém Kopečku u Olomouce na tradiční Romské pouti. Pořadatelé očekávají účast zhruba 600 lidí. Ke svatokopecké bazilice vyjdou alejí z nedalekých Samotišek. Po bohoslužbě je čekají v ambitu koncerty a taneční vystoupení. Akce, kterou pořádá olomoucká charita, má dlouhodobou tradici. Koná se od roku 1998. 

"Pouť se koná letos po šestnácté. Hlavním jejím smyslem je duchovní ztišení, zamyšlení nad životem. Zároveň je to i velká kulturní událost, na které se setkávají celé rodiny," řekl ČTK Martin Rejšek z Charity Olomouc. Řada účastníků se na akci vrací opakovaně. Program mohou navštívit nejen Romové, ale i zástupci většinové společnosti. 

Poutníci vyjdou v 10:00 alejí ze Samotišek. Příchod před svatokopeckou baziliku k Wolkerovu kříži se předpokládá kolem 11:00, kdy je naplánovaná bohoslužba. Na odpoledne připravili pořadatelé spolu s účastníky akce řadu kulturních vystoupení. 

Loni na Svatý Kopeček dorazilo zhruba 400 účastníků, což bylo méně než obvykle. Poutníkům nepřálo deštivé počasí. Návštěvnost Romské pouti negativně ovlivnil rovněž pochod pravicových extremistů v Přerově a souběžně konaná romská svatba v Olomouci. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)