Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Svatý Kopeček se chystají stovky Romů na tradiční pouť

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. září 2015 9:58
Na Svatý Kopeček se chystají stovky Romů na tradiční pouť

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce
Autor: Wikipedia.org / Tom. Hanek / Creative Commons

Olomouc - Stovky Romů z České republiky, ale i ze Slovenska, se 19. září sjedou na Svatý Kopeček u Olomouce. Koná se zde tradiční romská pouť. K svatokopecké bazilice se vydají z nedalekých Samotišek, na Svatém Kopečku je poté čeká mše romského kněze, ale i řada tanečních vystoupení, koncertů či autorský muzikál. Setkání Romů v těchto místech má dlouholetou tradici, letos se koná již posedmnácté. Sjíždějí se na ni většinou celé početné rodiny. ČTK to dnes řekl Martin Rejšek z olomoucké charity.

"Předpokládáme, že letos dojede 600 až 700 lidí, jsou to Romové z celé Moravy, ale i celé rodiny z Česka i ze Slovenska. Často jde o příbuzné, kteří se tady setkávají jednou za rok a je to pro ně rodinná záležitost," uvedl charitní pracovník.

Letošní setkání Romů začne tradičně již v Samotiškách, odkud se poutníci vydají alejí na Svatý Kopeček. Mši bude v bazilice Navštívení Panny Marie celebrovat kněz Vojtěch Vágai, první český římskokatolický kněz romského původu. "Význam pouti vidím v tom, že spojuje lidi a to nejen romskou kulturou. Romové jsou velmi emotivní a věci rádi prožívají. Lidé mě po mši oslovují a prosí mě o modlitbu. Je to zážitek, běžně se mi to nestává," uvedl kněz Vágai.

Poutníky poté čeká program v ambitech za bazilikou. Mohou se těšit na vystoupení tanečních souborů, hudebních skupin nebo třeba autorský muzikál Judit romského souboru DIK ze Slovenska. Podle charitních pracovníků, kteří akci pořádají, je pouť zároveň prostorem pro duchovní zastavení a také pro blízké setkání celých rodin. "Také věřím, že pomáhá bojovat s různými stereotypy a předsudky, které k romskému etniku v naší společnosti přetrvávají. Na pouť zveme nejen všechny Romy, ale i ty, kteří chtějí blíže poznat romskou kulturu nebo ty, kteří se zajímají o postavení etnických menšin v naší zemi," doplnila Adéla Adámková z Charity Olomouc.

Cílem pouti je umožnit Romům z celé České republiky prezentaci jejich kultury a tím přispět ke sblížení romské menšiny s majoritní společností. Mnozí Romové se akce účastní pravidelně každý rok, míří sem také rodiče s dětmi od nejútlejšího věku až po mladistvé. Jde o jedinou akci s tak dlouhou tradicí v tuzemsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)