Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charitní web registruje stovky nabídek pomoci, klíčové je bydlení

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 9. října 2015 6:43
Charitní web registruje stovky nabídek pomoci, klíčové je bydlení

Ilustrační foto zemětřesením postižené oblasti v Indonésii
Autor: cirkev.cz

Praha - Za dva týdny fungování charitní webové databáze nabídlo svoji pomoc uprchlíkům více než 450 lidí a subjektů z celé země. V nabídkách převažuje oblečení pro děti i dospělé, potraviny, pomoc s výukou jazyků a s úřady, ubytovací kapacity, ale i obyčejné doprovázení lidí při pobytu v Česku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí charity Jan Oulík.

Databáze, díky níž je možné nabídnout pomoc, je na adrese www.pomocuprchlikum.charita.cz. Několik pedagogů nabídlo pomoc s dětmi, někteří lidé nabízejí "jakoukoli dobrovolnickou pomoc" či "různé, dle potřeby". Pomoc překladatelů patří podle migrační koordinátorky Charity ČR Kláry Boumové k těm nejžádanějším. "Máme několik nabídek profesionálních překladatelů, také nabídky rodilých mluvčích, ale bylo by jich určitě potřeba více. Nejvíce budeme potřebovat arabštinu a perštinu," řekla ČTK. Klíčové jsou podle ní nyní také nabídky bytů k nájemnímu bydlení a ideálně v místech, kde se pro případné azylanty může najít práce.

Charita má na základě svých dlouholetých zkušeností nastavené mechanismy pro práci s uprchlíky, má databázi svých registrovaných dobrovolníků a upozorňuje na to, že i když jde o práci dobrovolnou, je v případě dohody nutné dodržovat jistá pravidla. Lidé by měli zejména dobře zvážit své časové možnosti. Pro migranty, kteří často ušli dlouhou cestu a mají za sebou kritické životní situace, by bylo vyčerpávající zvykat si znovu a znovu na nové tváře.

 Proto třeba litoměřická diecéze v nejbližší době plánuje se svými dlouhodobě spolupracujícími dobrovolníky volnočasové aktivity pro děti ze zařízení v Bělé-Jezové. Budou se konat vždy o víkendu, ale pravidelně a za účasti dobrovolníků, kteří se tam budou vracet. Jsou jazykově vybaveni - i když jazyky světovými - ale důležité je, že se budou dětem věnovat opakovaně, aby ty se nemusely po svých těžkých životních prožitcích a v neznámém cizím prostředí stále seznamovat s někým novým.

Česko není cílovou zemí běženců, většina z nich chce pokračovat do Německa, přesto se stát připravuje na možnou další vlnu cizinců. Česká vláda je připravena pomoci, odmítá ale povinné kvóty trvale přerozdělující uprchlíky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)