Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimská obec v Praze: Doufáme, že útočníci budou dopadeni a spravedlivě potrestáni

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 14. listopadu 2015 9:08
Muslimská obec v Praze: Doufáme, že útočníci budou dopadeni a spravedlivě potrestáni

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Praha - Muslimská obec v Praze reagovala na včerejší teroristické útoky v Paříži, při kterých přišlo o život nejméně 120 lidí, v prohlášení zveřejněném na jejich facebookové stránce násilí odsoudila:

"Muslimská obec hluboce soucítí s obětmi ve Francii, které zemřeli při teroristickém útoku. Razantně odsuzujeme jakékoliv násilí na kterékoliv bytosti. A opět důrazně opakujeme, že tyto činy nemají a nikdy nic neměly společného s islámem. Ti, co je páchají, jsou pouzí nihilisté. Doufáme, že útočníci budou dopadeni a spravedlivě potrestáni. Taktéž vyjadřujeme hlubokou soustrast pozůstalým. Věříme, že se nepodvolíme tomuto tlaku a zachováme si vzájemné pochopení lidství napříč různorodostí."

Hasan: Nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí

Teroristické útoky v Paříži odsoudil také předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hasan a vyjádřil soustrast rodinám zemřelých a zraněných, stejně jako solidaritu s celou Francií. Obává se možného vystupňování negativních nálad vůči muslimům v Česku. Francouzský prezident François Hollande dnes uvedl, že atentáty spáchala organizace tzv. "Islámský" stát (IS).

"Ať už je aktérem kdokoliv, tak tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí," řekl ČTK Hasan, který je dlouholetým představitelem brněnské muslimské komunity. Podobné teroristické činy podle něj nemají žádnou oporu v islámu jakožto náboženském učení.

V minulosti muslimové v Brně po podobných událostech pociťovali negativní postoj části veřejnosti, totéž se podle Hasana může stát i nyní. "Minimálně k verbálním útokům dojde," uvedl Hasan. Už v uplynulých dvou měsících se podle něj muslimové v Brně stávali častěji terčem verbálních útoků. V noci na pátek jim někdo polil motorovým olejem mešitu. V srpnu neznámí útočníci rozbili dvě okna.

"Hledáme teď nejlepší možnost jak upozornit členy komunity, aby si dávali trochu větší pozor," doplnil Hasan. V Brně žije podle dostupných informací několik stovek muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)