Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes ráno zemřel evangelický teolog a duchovní Pavel Filipi

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 28. prosince 2015 15:46
Dnes ráno zemřel evangelický teolog a duchovní Pavel Filipi

Pavel Filipi v Kolíně 9. května 2009
Autor: Wikipedia.org / Ben Skála / Creative commons

Praha - Dnes v ranních hodinách zemřel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí ve věku 79 let prof. Pavel Filipi, evangelický teolog, duchovní Českobratrské církve evangelické (ČCE) a profesor Univerzity Karlovy. Rozloučení se zesnulým se bude konat ve čtvrtek 7. ledna od 15.00 h. v kostele ČCE v Praze na Vinohradech (Korunní 60).

Filipi vystudoval na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě (dnes Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy – ETF UK), později  působil jako vikář ve farních sborech pražského seniorátu ČCE. Od roku 1967 byl asistentem Ekumenického institutu, následně odborným asistentem a v roce 1975 docentem. Na základě obhájené disertační práce Farář Josef Hromádka získal doktorát teologie, v roce 1977 byl jmenován profesorem pro praktickou a ekumenickou teologii, po roce se stal 1990 profesorem ETF UK a vedoucím katedry praktické teologie a ředitelem jejího Ekumenického institutu.

V letech 1999–2005 zastával funkci děkana ETF UK, tutéž funkci vykonával pak ještě krátce i v roce 2010 po abdikaci Martina Prudkého a před nástupem Jindřicha Halamy. Byl ovlivněn biblickou školou Slavomila Daňka a ekumenického rozhledu nabyl asistenturou u Josefa L. Hromádky.

Prof. Filipi byl také autorem desítek textů a několika publikací, mezi ty nejznámější patří například Křesťanstvo, která přehledným způsobem představuje křesťanské církve a podává informace o jejich vzniku, vývoji, nauce i jejich aktuálním stavu. Důležitým oborem, kterému se jako praktický teolog věnoval, byla liturgika. Známá je jeho studie o večeři Páně Hostina chudých nebo nástiň evangelické liturgiky pod titulem Pozvání k oslavě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)